Een hond met stamboom

Een hond kun je natuurlijk bij een fokker kopen, maar ook veel particulieren en eventueel een goede dierenwinkel bieden nestjes aan. Maar vaak is het lastig te bepalen of je nu een gezond dier zult kopen of niet. Een stamboom geeft je wat meer houvast. De stamboom bevat informatie over de afkomst van het dier en biedt daarom iets meer zekerheid. Zo zijn honden van fokkers die die richtlijnen van de Raad van Beheer volgen altijd voorzien van een stamboom. In dit artikel meer over de stamboom bij honden.

Welke informatie bevat een stamboom voor je hond?

Een stamboom bestaat uit verschillende data over de pup. Het bevat informatie over de afkomst en kenmerken van het dier. Een stamboom bevat altijd:

  • de officiële naam van de pup
  • de namen van de familie tot de derde generatie (tot en met de grootouders van de hond)
  • informatie over de ouders van de pup
  • informatie over het ras
  • de kleur van de hond
  • het registratienummer
  • het chipnummer
  • de naam en het adres van de fokker
  • het nestnummer
  • de geboortedatum van het dier

Voornamelijk de informatie over de honden waar de pup van afstamt kan nuttige informatie bieden over eventuele erfelijke aandoeningen waarmee het dier belast kan zijn. Eveneens een leuk weetje: vaak beginnen de namen per nest met een andere letter. Alle dieren in dit nestje krijgen een “stamboomnaam” met dezelfde beginletter. De stamboomnaam hoeft niet per se de roepnaam van de hond te zijn. Je kunt dus altijd zelf een leuke naam uitkiezen die je in het dagelijks leven gebruikt!

Voordelen van een stamboomhond

De keuze voor een hond met een stamboom kent verschillende voordelen. Een goede fokker houdt bij het fokken rekening met verschillende eigenschappen (gezondheid, uiterlijk en karakter) en selecteert op basis daarvan de vader- en moederhond. Je weet met een stamboom wie de voorouders van het dier zijn en hebt meer zekerheid dat er bijvoorbeeld geen inteelt plaatsvindt. Veel rasverenigingen stellen daarnaast gezondheidsonderzoeken verplicht bij de honden die gebruikt worden voor het fokken om zo eventuele erfelijke aandoeningen op te sporen.

De stamboom biedt duidelijkheid over het ras en de zuiverheid van het ras van de hond. Gedragskenmerken zijn op die manier beter te voorspellen aan de hand van de karaktereigenschappen van het hondenras. Uiteraard is het geen waterdichte garantie, maar het geeft wel een heel goede indicatie van het gedrag dat je bij de hond kunt verwachten.

Om zeker vast te stellen dat de vermelde ouders op de stamboom daadwerkelijk de ouders zijn, kan een DNA onderzoek worden uitgevoerd.

Zijn er ook nadelen aan een stamboom?

Voor de gezondheid van het dier heeft het alleen maar voordelen als een stamboom beschikbaar is. Er zijn echter een paar zaken om rekening mee te houden. Omdat er administratieve zaken bij komen kijken zal een stamboomhond duurder zijn. Er gaan onderzoeken aan het fokken vooraf. Registratie kost daarnaast ook geld. Reken dus op hogere aanschafkosten.

Door de populariteit van pups met een stamboom is er vaak ook een wachttijd voor dergelijke dieren. Niet zelden zul je moeten wachten tot de moeder een keer zwanger raakt. Daarnaast groeien de pups op bij de moederhond en zullen ze daar enige tijd moeten doorbrengen voordat ze met je mee naar huis zullen mogen.

Tot slot kun je verwachten dat de fokkers die hun honden van stamboom voorzien begaan met de dieren zijn en geven om het welzijn van de pups. Verwacht zelf daarom kritische vragen over je woonsituatie, gezinssamenstelling en de tijd die je aan het dier wilt gaan besteden. De fokkers willen een goede toekomst voor het dier, daar moet jij een geschikte basis voor kunnen leveren!

Registratiebewijs

Bij de koop van een pup met stamboom hoort een registratiebewijs. Deze ontvang je samen met de hond, de stamboom en een Europees dierenpaspoort. Op het registratiebewijs staat onder anderen de naam van de fokker en je eigen naam. Na ondertekening wordt dit document naar de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland gestuurd, zodat de club weet dat jij de trotse eigenaar bent van de pup!

De keuze voor een hond met stamboom

De keuze voor een hond met een stamboom is dus een verstandige keuze! Je weet meer over de achtergrond van het dier en kunt met redelijke zekerheid voorspellen wat voor karakter de hond zal krijgen wanneer hij opgegroeid is. Daarnaast zijn fokkers die een stamboom bij de pups leveren vaak betrokken bij het dier. Ze geven om de gezondheid van de dieren en investeren hierin. Jij bent daardoor zekerder van het feit dat je een gezonde pup koopt waar je lang veel plezier van zult hebben!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.