Hond uit het buitenland halen? Denk aan de keerzijde!

Een hond uit het buitenland halen omdat het dier daar zo’n vervelend leven heeft. Het lijkt zo’n goed idee. Thuis in Nederland mag het dier gezellig in huis wonen en wordt het goed door je verzorgd. Toch is het misschien niet altijd zo’n goed idee als het lijkt om een hond uit het buitenland te halen. Het dier kan namelijk medische of psychische problemen hebben die niet direct zichtbaar zijn.

Slechte start

Geen goede verzorging, mishandeling, ondervoeding, groeiachterstand en gedragsproblemen. Veel van deze problemen komen voor bij honden die uit het buitenland meegenomen worden, zeker bij zwerfhonden die je zelf van de straat haalt. In Nederland worden pups meestal goed verzorgd, maar in veel andere landen zijn nestjes niet gewenst. De dieren hebben een slechte start van hun leven of belanden op straat, iets wat vaak levenslange gevolgen voor de dieren heeft. Dit ga je later terugzien in gedrag of gezondheid en is dus een belangrijk aandachtspunt!

Erfelijke aandoeningen en ziektes

Dieren in het buitenland worden niet altijd goed ingeënt. Daarnaast worden ze vaak niet getest op (besmettelijke) ziektes en erfelijke aandoeningen. Je ziet of merkt misschien niets aan het dier en het gedraagt zich erg vrolijk, maar toch kan het een ernstige afwijking of aandoening onder de leden hebben. Bij aankomst in Nederland kunnen tests uitwijzen dat het dier medische problemen heeft waarna kostbare behandelingen de enige optie zijn. Om verrassingen te voorkomen is medisch onderzoek voor vertrek uit het land dus sterk raadzaam!

Gedragsproblemen

Niet zelden vertonen honden in het buitenland ernstige gedragsproblemen. Niet overal zijn honden even geliefd als in Nederland. Ze worden soms al op jonge leeftijd mishandeld of leven al jaren op straat. Gedragsproblemen zijn vaak lastig af te leren en kunnen het plezier dat je van het dier hebt sterk beperken.

Je voedt het probleem

Het lijkt misschien of je een arm dier redt. Dit is voor dat ene dier ook zeker zo, maar wanneer je niet goed oplet help je in werkelijkheid het grote probleem alleen maar groeien. Wanneer de zwerfdieren blijven worden weg gehaald is er voor de landen geen enkele noodzaak het daadwerkelijke probleem aan te pakken. Immers, nieuwe hondjes die geboren worden krijgen zo toch veelal wel een onderkomen. De motivatie en noodzaak iets te veranderen is er niet.

Wat dan wel doen?

Er zijn natuurlijk wel dingen die je kunt doen om een bijdrage te leveren aan het probleem van straat en zwerfhonden.

Kies voor een dier van een betrouwbare lokale organisatie die zich inzet voor dierenwelzijn. Deze organisaties spannen zich in om de dieren gezond en wel een warm thuis te laten vinden. Je weet zo beter wat voor dier je koopt. Daarnaast zorgen deze organisaties voor aanpak van het probleem bij de kern.

Neutralisatie (castratie of sterilisatie) van de dieren daar helpt de problemen bij de kern aan te pakken. Deze aanpak heeft er in Nederland bijvoorbeeld voor gezorgd dat er tegenwoordig geen straathonden meer te vinden zijn. Donaties aan lokale instanties die zich hiervoor inzetten zijn daarom eveneens een goed idee. Zo draag je actief bij en zorgt jouw donatie actief voor het verkleinen van het probleem. Voor het geld dat het kost om één hond naar Nederland te halen kunnen vele honden geholpen worden, waardoor duizenden potentiële nieuwe straathonden voorkomen worden.

Regelgeving voor invoeren van een hond

Ben je je hart verloren aan een hondje in het buitenland en van plan het dier naar Nederland mee te nemen? Houdt er rekening mee dat er strenge regelgeving actief is omtrent het invoeren van dieren uit het buitenland. Bekijk de actuele regels op de website van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit:

Regelgeving omtrent het invoeren van een hond van binnen de EU

Regelgeving omtrent het invoeren van een hond van buiten de EU

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *