Brahma kip

De Brahma kip is een prachtig en heel elegant dier! Deze kip wordt veel gehouden als huisdier en heeft een imposant voorkomen. Niet voor niets wordt deze kippensoort ook wel de “koning onder de hoenderrassen” genoemd door liefhebbers. In dit artikel meer over dit dier.

Brahma kip als huisdier

Houd er rekening mee dat het dier in twee soorten voorkomt. Je hebt de keuze uit de grote Brahma en de Brahma kriel. Zelfs wanneer je voor deze krielkip kiest, zal je versteld staan van zijn imposante verschijning! Het is een prachtig dier om in de tuin of bijvoorbeeld op je erf te hebben lopen. Met name de grote versie van deze kippensoort heeft veel ruimte nodig. Houd hier rekening mee, als je van plan bent om de kip aan je hok toe te voegen.

Herkomst van de Brahma kip

Van oorsprong is deze kippensoort afkomstig uit de provincie Brahmapoorta, gelegen in India. Dit verklaart ook de naam die dit dier gekregen heeft. Vanuit deze provincie werd het dier al snel naar andere delen van de wereld geëxporteerd, waar Europa en Amerika voorbeelden van zijn. Hier werd doorgefokt met de kippen, waarbij veel aandacht geschonken werd aan het uiterlijk van het dier. Een van de meest zichtbare verschillen tussen de voormalige kip uit India en de huidige kip uit Europa is de verbetering van de voetbevedering van de Brahma kip. Deze is veel mooier en vooral voller geworden!

Uiterlijk van deze kippensoort

Niet alleen de voetbevedering maakt dat deze kippensoort erg geliefd is onder de liefhebbers. Ook heeft de kip een prachtig, imposant lijf! Het dier wordt in verschillende kleurencombinaties aangeboden. Hierbij zijn de Meerzomige Patrijskleur en de Columbia de meest bekende soorten. Ook de Meerzomige Zilverpatrijs, de Buff Columbia, de Berken en de Meerzomige Blauwpatrijs komen regelmatig voor. De haan heeft een prachtige kam, welke uit drie rijen bestaat. Het dier weegt veelal zo rond de 5.000 gram. Een hennetje is aanzienlijk lichter met een gewicht van ongeveer 4.000 gram.

Karakter van de Brahma kip

Wanneer je de Brahma kip voor het eerst ziet, zal je onder de indruk zijn van het imponerend forse lijf van dit dier. Het is echter niets om bang voor te zijn! Het dier heeft een heel gemoedelijk karakter en is over het algemeen bepaald niet agressief. De Brahma kip wordt niet alleen als sierras gehouden, maar ook als legras en vleesras. De hen van deze kippensoort legt door het jaar heen gemiddeld genomen 150 eieren, welke een mooie bruingele kleur hebben.

Verzorging van dit dier

Bij een goede verzorging van deze kippensoort zal je met name in de lente en zomer genieten van verse eieren. Hoewel de Brahma kip een imposant lijf heeft, zijn de eieren van het dier niet groter dan een gemiddeld kippenei. Doordat de kippen niet vliegen, is het voldoende om deze kippensoort achter laag gaas te houden. Zorg er wel voor dat de bovenzijde is afgesloten om roofvogels en bijvoorbeeld katten geen kans te geven. Doordat kippen het liefste in groepen leven, is het raadzaam om in ieder geval twee of drie kippen bij elkaar te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *