Noorse boskat

Ben je op zoek naar een gezellige, maar zelfstandige kat? Wellicht is de Noorse boskat dan wat voor jou! Dit kattenras is bijzonder zelfverzekerd en heeft een prachtig uiterlijk. Het dier is vaak in de omgeving van z’n baasjes te vinden, maar heeft niet altijd een aai nodig. Zeker wanneer je veel van huis bent, of wanneer je niet steeds wilt knuffelen kan dit een voordeel zijn. Ondanks zijn eigen wil, kan de kat relatief eenvoudig opgevoed worden.

Herkomst

Zoals de naam van dit ras al doet vermoeden, is de Noorse boskat afkomstig uit Noorwegen. Het dier heeft dus niet ver hoeven te reizen om in Nederland terecht te komen! Wanneer je op zoek gaat naar dit kattenras kun je ook namen als Skogkaat, Norsk Skogkatt, Skaukatt en Wegrie tegenkomen. Het feit dat het dier uit Noord-Europa afkomstig is, verklaart ook de dikke vacht van het dier. Deze vacht heeft het dier zelf aangemaakt om in de koude wintermaanden te kunnen overleven. Wist je dat er al ver voor de tijd van de Vikingen katten als huisdier werden gehouden in de Noordelijke delen van Europa? Uit deze kattensoorten kwam de Noorse boskat voort, die rond 1930 voor het eerst gezien werd op kattententoonstellingen.

Uiterlijk van de Noorse boskat

Het zelfverzekerde karakter van dit kattenras is ook enigszins terug te zien in het postuur van het dier. De Noorse boskat heeft een groot postuur en weegt over het algemeen 3 tot maar liefst 9 kilogram, wat relatief zwaar is voor katten. Een opvallend verschil tussen het mannetje en vrouwtje is de lengte van het lichaam. Een vrouwtje is over het algemeen veel kleiner dan het mannetje! Ook opvallend is de dubbele vacht die deze katten hebben. Het dier heeft een driehoekig gevormde kop met een plat voorhoofd. Met de grote, amandelvormige ogen kan deze kattensoort je heel indringend aankijken.

Karakter

De Noorse boskat is een echte huiskat! Het dier vindt het heerlijk om in de buurt van zijn baasjes te zijn. Hoewel veel katten het liefst op schoot liggen, geldt dat voor de Noorse boskat niet. Dit dier vindt het ook heerlijk om bij je voeten te liggen, of bijvoorbeeld op een stoel in de buurt van je eigen zitplek. Zo blijft het dier zicht op je houden en heeft de kat voldoende gezelschap. Ook voor kinderen is dit dier geschikt! Mede door het rustige karakter van deze kattensoort. Om z’n energie kwijt te kunnen vindt het dier het heerlijk om een paar keer per dag te spelen.

Verzorging van de Noorse boskat

Doordat deze kattensoort bijzonder avontuurlijk en zelfstandig is, heeft het dier voldoende ruimte nodig om te kunnen spelen. Zorg bijvoorbeeld voor een klimpaal, wat de Noorse boskat een van de leukste speeltjes vindt! Naast de ruimte die je het dier moet geven om te kunnen spelen of op avontuur te kunnen gaan, is het belangrijk om de vacht regelmatig te kammen en borstelen. Zo komen er geen klitjes in de vacht te zitten en blijft het dier mooi schoon. Controleer de vacht daarbij regelmatig op teken en vlooien. In het bijzonder wanneer je de kat ook regelmatig naar buiten laat gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.