(Aziatische) leeuwin Lalana verhuisd naar Blijdorp

Diergaarde Blijdorp heeft een nieuwe inwoner: de Aziatische Leeuwin Lalana! Lalana is vanuit de dierentuin in Krakau overgebracht naar Nederland en wordt ondergebracht bij de huidige leeuwen van dit soort die al in Blijdorp wonen.

Lalana de leeuwin

Lalana, zoals de nieuwste aanwinst van Blijdorp heet, is een jonge leeuwin. Het dier heeft inmiddels al kennis gemaakt met de andere leeuw Aapel. Binnenkort wordt ze ook voorgesteld aan de leeuwinnen Churchilla en Bente, die eveneens deel uitmaken van de groep bewoners. Gehoopt wordt dat leeuw Aapel succes heeft bij zijn nieuwe vrouw. Aziatische leeuwen zijn zeldzaam en bedreigd, waardoor nakomelingen zeer gewenst zijn.

De Aziatische Leeuw

De Aziatische leeuwen wordt in het wild al lange tijd ernstig bedreigd. Deze diersoort komt alleen voor in het Gir Forest, een beschermd gebied in Noordwest-India waar nog maar zo’n 300 leeuwen van dit soort leven. Rond het jaar 1900 leefden er nog slechts een handjevol: er waren nog maar minder dan 20 Aziatische leeuwen over. Alle nu nog levende Aziatische leeuwen stammen af van dat kleine groepje!
Aziatische leeuwen kun je niet direct van de Afrikaanse soort onderscheiden. Onderscheidende kenmerken ten opzichte van andere leeuwensoorten zijn de minder dichte manen bij mannetjesleeuwen en de kleinere afmetingen van de dieren ten opzichte van Afrikaanse leeuwen. Daarnaast hebben ze een huidplooi over de gehele lengte van hun onderbuik.

De Aziatische leeuwen wonen in Diergaarde Blijdorp in een gerenoveerd Rijksmonument met een ruime en groene buitenruimte waar ze volop kunnen bewegen.

Foto: Diergaarde Blijdorp/Rob Doolaard

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.