Hoe oud wordt een kip?

Een kip, hoe oud wordt dit dier gemiddeld? En hoe verschilt de levensverwachting per kippenras? En dan hebben we natuurlijk nog de kippen die leven in de bio-industrie, hoe zit dat bij deze dieren? In dit artikel het antwoord op al deze vragen.

Gemiddelde levensverwachting van kippen

De gemiddelde levensduur van kippen die niet voor vlees gehouden worden verschilt sterk per ras. De “gewone” bruine kip wordt een jaar of 3 oud. Gemiddeld gezien wordt een kip (alle rassen meegenomen) zo’n 10 jaar, al hangt dit sterk af van het ras. Er zijn namelijk uitschieters van rassen die 20 jaar of zelfs nog wat ouder kunnen worden!

Kippen in de bio-industrie

De dieren die voor menselijke consumptie dienen hebben een veel korter leven. Omdat het hier zaak is zo efficiënt mogelijk vlees te produceren, leven deze kippen niet langer dan tot het moment dat ze voldoende vlees aan de botten hebben. De gangbare kip (plofkip) leeft hierdoor slechts zo’n 42 dagen en is op dat moment al zo’n 2 kilo zwaar. Een scharrelkip heeft een langer leven en wordt zo’n 56 tot 63 dagen oud. De biologische kip wordt met een gemiddelde leeftijd van 70 tot 81 dagen het “oudst” van de kippen in de bio-industrie.

gemiddelde levensverwachting verschillende soorten kippen

Samengevat kunnen de verschillende soorten kippen de volgende leeftijd behalen:

  • normale bruine kip: 3 jaar
  • gemiddelde kip: 5-10 jaar
  • langst levende ras: 20 jaar+
  • gangbare vleeskip/plofkip: 42 dagen
  • scharrelkip: 56-63 dagen
  • biologische kip: 70-81 dagen

Een kip die als huisdier gehouden wordt kan dus gelukkig een stuk langer leven dan zijn soortgenoten die in de voedingsindustrie leven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.