De Noord-Amerikaanse Opossum

Kruis een kangaroe en een rat met elkaar en je hebt waarschijnlijk iets wat sterk lijkt op een Noord-Amerikaanse Opossum. Met de grootte van een kat, zijn spitse neus en lange roze staart wandelt hij van de ene plek naar de andere, altijd op zoek naar een erg gevarieerde maaltijd van insecten, knaagdieren, groente en fruit. Overdag slaapt hij in holen en gaten, maar ’s nachts loopt hij met gemak een kilometer ver.

  • Familie: Didelphidae
  • Latijnse naam: Didelphis marsupialis
  • Engelse naam: Common Opossum of Large American Opossum

Buidel

Zoals de meeste buideldieren die in het wild leven is ook de Noord-Amerikaanse Opossum een echte overlever. Toch heeft hij ook het record van verkeersslachtoffer op zijn naam staan. Zijn nogal vreemde afweermethode heeft daar zeker wat mee te maken. Bij gevaar valt het dier in shock, vergelijkbaar met flauwvallen. Hij houdt zich minuten tot uren voor dood, ongevoelig voor aanraking of oppakken. Deze methode van gevaar afweren helpt het dier niet wanneer er een auto of vijandig dier nadert. In het wild worden ze vaak dan ook maar een jaar of twee oud.

Solo

Een opossum heeft het niet zo op soortgenoten, behalve tijdens de paartijd. Daar zit ook meteen de kracht van de opossum, want voor nakomelingen wordt goed gezorgd. Na een aantal dagen in de baarmoeder klimmen de jonge opossums richting buidel. Hangend aan moeders speen groeien ze daar nog zo’n drie maanden door, waarna ze hun eigen plan trekken.
Buiten de paartijd zijn de dieren erg op hunzelf. Hun trektocht ondernemen ze dan ook graag alleen.

Huisdier

Over de Noord-Amerikaanse Opossum als huisdier wordt nauwelijks geschreven. Door zijn nachtelijke wandelingen, eenzame leefwijze en ingewikkelde voedingspatroon is het erg lastig het diertje gezond in huis te houden. Een te kleine leefomgeving kan ertoe leiden dat het dier lui en apathisch wordt. Daarnaast dragen de meeste opossums een aantal parasieten bij zich die op hun beurt ziekten kunnen veroorzaken bij de mens of dieren als paarden. Heel geschikt als huisdier zijn ze dus niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.