Ragdoll

Met een Ragdoll haal je een hele vriendelijke kat in huis! Daarbij heeft dit kattenras een fraai uiterlijk, door zijn mooie, middellange haren en de verschillende kleuren waaruit de vacht bestaat. Met zijn heldere blauwe ogen krijgt deze viervoeter veel voor elkaar bij zijn baasjes. Opvallend aan dit kattenras is onder meer, dat het dier als een witte kat geboren wordt. Pas na drie of vier jaar zal de kat zijn uiteindelijke kleur krijgen. Zo weet je nooit precies wat de kleur van een kitten wordt.

Herkomst van de Ragdoll

Dit kattenras komt nog maar relatief kort voor en werd voor het eerst gefokt in de jaren 1960. Dit gebeurde overigens niet binnen Europa, maar in Californië! Hier was kattenliefhebster Ann Baker de grondlegger van dit nieuwe kattenras. Zij gebruikte hierbij een kater uit een nestje van de Angora-kat en een onbekende vrouwtjeskat. De nam voor dit kattenras, Ragdoll, is niet geheel willekeurige gekozen. Zou je Ragdoll namelijk naar het Nederlands vertalen, dan kom je uit op “lappenpop”. Deze benaming werd gekozen door het feit, dat deze katten het heerlijk vinden om in de armen van een baasje te liggen. Net zoals een pop!

Uiterlijk van dit kattenras

De Ragdoll is een kat met een breed bovenlijf en een erg gespierd lichaam. Dit geeft de kat een krachtige uitstraling, die gecompenseerd wordt door de zachte, middellangharige vacht van het dier. De vacht maakt dat dit kattenras veel weg heeft van een knuffel! Het maakt de kat mede hierdoor geschikt voor gezinnen met kinderen, die het heerlijk zullen vinden om met het beestje te knuffelen. Wat verder opvalt aan het uiterlijk van dit kattenras zijn de wijd gespreide oren van de Ragdoll en het feit dat de benen aan de achterzijde wat langer zijn dan de benen aan de voorwijze. Het maakt dat er een licht hellende lijn op te merken valt in het lichaam van de Ragdol.

Gedrag van een Ragdoll

Over het algemeen is de Ragdoll een zeer voorzichtige kat, wat maakt dat deze goed overweg kan met andere dieren en kinderen. Daarbij zijn deze katten goedaardig en erg leergierig! Laat het dan ook niet, om af en toe een spelletje met de kat te spelen. Wanneer je bent uitgespeeld kun je de kat op schoot tillen om hem even lekker te aaien! De kat zal het heerlijk vinden.

Verzorging van deze kattensoort

Door zijn middellange vacht is het belangrijk om de kat regelmatig te borstelen of kammen. Zo kun je vuil en klitten uit de vacht verwijderen, waardoor de kat z’n mooie en verzorgde uitstraling behoudt. Ook is het belangrijk om de kat regelmatig uit te dagen, door bijvoorbeeld een spelletje te spelen. Naast het spelen van spelletjes kunnen katten zich vaak goed vermaken met een klimpaal in huis. Dergelijke accessoires zijn erg belangrijk, wanneer de kat nauwelijks buiten je woning komt. Heb je een balkon? Zorg er in dat geval voor dat deze goed wordt afgeschermd, om te voorkomen dat de kat valt.