Hoe oud wordt een olifant?

Olifanten zijn imposante dieren. Deze grote dieren fascineren veel mensen. Maar hoe oud worden olifanten? Verschilt dit per soort? En worden olifanten die in gevangenschap leven net zo oud als hun soortgenoten die vrij in de natuur rondlopen? In dit artikel lees je alles over de levensverwachting van olifanten in alle leefsituaties.

Gemiddelde levensverwachting olifant

De gemiddelde olifant wordt tientallen jaren oud. Uiteraard is de levensverwachting sterk afhankelijk van de leefomstandigheden. Een gemiddelde olifant wordt ongeveer 50 tot 70 jaar oud. Er zijn echter ook uitschieters naar boven. Zo is de oudste olifant bekend Alice (leefde in Australië) die in 1941 overleed op de leeftijd van maar liefst 157 jaar!

  • Gemiddelde levensverwachting olifant: 50-70 jaar

Levensverwachting verschillende olifantensoorten

Niet iedere soort olifant heeft dezelfde levensverwachting. Het ene ras wordt ouder dan het andere. Dit heeft te maken het de bouw en de leefomgeving van de verschillende rassen. De Aziatische olifant heeft met een gemiddelde leeftijd van ongeveer 50 jaar de laagste levensverwachting. Overige soorten worden zo’n 60 tot zelfs 70 jaar oud.

Soort olifant Levensverwachting
Afrikaanse olifant 60 – 70 jaar
Aziatische olifant +/- 50 jaar

Olifant in gevangenschap leeft korter

Uit onderzoek is gebleken dat olifanten die in gevangenschap leven minder lang leven dan hun soortgenoten die vrij in de natuur of in nationale parken leven. In Europese dierentuinen halen olifanten gemiddeld de leeftijd van 20 jaar niet eens. Daarnaast blijkt dat ook de overlijdenskans voor nieuw geboren kalf in dierentuinen aanzienlijk hoger is dan in het wild. In dierentuinen haalt gemiddeld nog niet de helft van de jongen de leeftijd van een jaar. Dit komt doordat volwassen olifanten in gevangenschap vaker hun jongen doodtrappen. In het wild ligt het aandeel van de jongen dat het eerste jaar overleeft een stuk hoger. Afhankelijk van het gebied loopt dit aantal op tot meer dan 80%.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.