Algen in aquarium bestrijden

Algen in het aquarium, voor veel mensen met een aquarium is het een bekend fenomeen. Algen zijn niet altijd slecht, sommige vissen hebben zelfs algen nodig om goed te kunnen gedijen. Te veel algen in het water kan echter wel voor problemen zorgen. Het ziet er daarnaast natuurlijk ook niet echt mooi uit.

Te veel algen

Het is natuurlijk niet echt fraai: een bak vol met algen. Daarnaast zijn ze ook slecht voor de waterplanten, welke aangetast kunnen worden wanneer er te veel algen groeien. Om die reden dient voorkomen te worden dat er te veel algen in het aquarium kunnen groeien.

Algen bestrijden

Wanneer er te veel algen aanwezig zijn, dient actie ondernomen te worden. Er is wel wat geduld voor nodig, algen kunnen erg hardnekkig zijn waardoor bestrijding soms een langdurig proces is.

Algen kunnen niet goed tegen water met een hogere zuurgraad. Om deze reden is het raadzaam de pH waarde van het water tussen de 6,5 en 7,2 te houden, afhankelijk van de ideale graad voor de vissen. Daarnaast ligt het ideale kalkgehalte tussen de 4 en 6 Kh (carbonaathardheid).

Beperk algengroei

Ben je van de (meeste) algen af? Dan is het tijd er voor te zorgen dat ze niet gemakkelijk terug komen. Om te voorkomen dat algen goed groeien, is het raadzaam het water met regelmaat te verversen. Zorg dat wekelijks ongeveer een tiende van het aquariumwater vernieuwd wordt. Let daarbij goed op de waterwaarden, toevoeging van vers leidingwater kan de ideale waarden beïnvloeden en daarmee zorgen voor een minder ideale samenstelling.

Beperk eveneens de hoeveelheid voer die je de vissen geeft. Een teveel aan voeding wordt door de vissen niet opgegeten. Overtollig vissenvoer kan er eveneens voor zorgen dat algen harder groeien.

Extra tip: voeg een paar vissen toe die algen eten. Levensbarende vissen eten algen en toevoeging van dit type vissen kan ervoor zorgen dat algen minder goed groeien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.