Wat eet een veulen?

Een veulen, wat geef je die eigenlijk te eten? Je kunt nog geen geen voeding geven die je aan een volgroeid paard geeft. In dit artikel daarom aandacht voor de juiste voeding voor een veulen.

Moedermelk
Veulens drinken als ze net geboren zijn verse moedermelk, net als veel andere dieren. De moedermelk bevat namelijk naast de precieze voedingsstoffen die het veulen nodig heeft ook heel belangrijke afweerstoffen. Deze afweerstoffen zorgen voor een goed imuunsysteem en zorgen ervoor dat het dier weerbaar wordt voor ziektes. Ook al bevat de moedermelk de belangrijkste voedingsstoffen om goed en gezond groot te worden, je kunt een jong paard of pony alsnog een extra handje helpen bij het opgroeien.

Veulenbrokken
Naast de melk is het bijvoorbeeld ook een goed idee om een veulen speciale veulenbrokken te geven. Deze brokken bevatten alle voedingsstoffen voor een klein dier om groot te worden. Eiwitten zijn bijvooebeeld een belangrijke voedingsstof bij de ontwikkeling van het lichaam van een veulen. Wanneer het paardje tussen de twee en de vier weken is kun je al beginnen met het geven van deze brokken. De brokken stimuleren namelijk het gehele darmstelsel. Daarnaast bevatten ze vitamines die de gezonde ontwikkeling en groei bevorderen. Kies wel voor speciale veulen-brokken, deze zijn beter verteerbaar en hebben precies de juiste samenstelling voor een jong dier.

Overstappen op brokken

Tijdens het overstappen op brokken kan het veulen gewoon blijven drinken bij zijn moeder. Pas wanneer het dier ongeveer een kilo veulenbrokken per dag eet is het goed om over te stappen op uitsluitend vaste voeding. Het is dan wel zaak om het veulen meer brokken te geven. Het mist namelijk de voedingsstoffen uit de moedermeld wanneer het paard niet meer bij zijn moeder drinkt.

Twijfel je over de voeding van je veulen? Voor advies en meer informatie over de juiste voeding kun je altijd een dierenarts of erkende paardenfokkerij raadplegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.