Waarom nemen katten dode muizen en vogels mee naar huis?

Veel kattenbezitters komt het bekend voor: hun kat komt thuis met een dood vogeltje of een dode muis. Het restant van het prooidiertje wordt voor de deur neergelegd of zelfs het huis mee binnengenomen. Als cadeautje voor jou! Je vind het restant voor de deur, onder de kast of zelfs in bed! Wat lief.. Of schuilt er toch wat anders achter dit gedrag? Waarom nemen katten hun gevangen prooi mee naar huis? In dit artikel het antwoord op deze vragen.

Kittens leren jagen

Katten jagen van nature op kleine prooidieren. Muizen, vogeltjes en soms zelfs kleine konijntjes, voor een kat een onweerstaanbare prooien! Dit gedrag zit in de genen van het dier. Het is aangeboren jachtinstinct en is dus bij iedere kat terug te zien. Maar naast het jagen is ook het meebrengen van dieren onderdeel van dit instinct. Tijdens de opvoeding brengen moederkatten de gevangen prooien naar de jongen om ze te voeden. Naarmate de kittens groter worden zal moederkat niet alleen dode dieren meenemen, maar ook levende prooien zodat de kitten ook leert hoe prooien gedood worden. Zo worden kittens klaargestoomd om zelf op jacht te gaan en in hun eigen voedselbehoefte te voorzien.

Je kat neemt prooidieren voor jou mee

Maar wat heeft dit dan te maken met het feit dat jouw kat (dode) prooidieren mee naar jouw huis brengt en deze daar ergens voor je neerlegt? Heel veel! Dat jouw kat deze dieren meeneemt naar zijn huis (want jouw huis is immers ook de leefomgeving van je kat) is onderdeel van zijn instinct. In feite probeert je kat jou te leren jagen! Dankzij de emotionele band die het dier met je heeft probeert hij zijn jachtinstinct bij jou aan te leren, net zoals het dier het van moederkat geleerd heeft. Het meenemen van de gevangen prooi naar het nest is dus volledig aan het instinct van je kat te danken.

Onderstaand nog een leuk filmpje van de BBC (Engelstalig) omtrent het jachtgedrag van katten en het meenemen van prooien naar hun huis:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.