De fret

Fretten zijn enorm grappige dieren. Ze zijn erg speels, ongelooflijk eigenwijs en zelfs enigszins agressief. Dit is goed terug te zien in het gedrag van deze diersoort. Ze luisteren alleen naar zichzelf, halen streken uit en zijn voor niemand bang. Ze doen wat ze willen! Toch is een fret een sociaal dier. Voor veel mensen is een fret daarom het leukste huisdier dat er bestaat!

Karakter

Fretten zijn niet alleen lichamelijk erg flexibel, ook qua dagritme zijn het praktische dieren. Ze hebben geen speciaal dag- of nachtprogramma. Ben jij als baasje het liefst ‘s avonds met ze in de weer? Dan zijn ze ‘s avonds het meest actief. Liever in de ochtend? Je fret past zich graag aan! Zelfs als je er vaak niet bent is het geen probleem. Ze kunnen namelijk erg goed op zichzelf zijn, in tegenstelling tot honden, konijnen of cavia’s.

Omdat het wel erg ondernemende dieren zijn, is het verstandig je fret minstens twee uur per dag uit zijn kooi te laten. Blijf dan wel in de buurt bij je fret, door zijn ondernemende karakter kan hij zonder toezicht zich nog wel eens uitleven op je interieur!

Leeftijd

Een fret wordt ongeveer acht tot tien jaar oud. Gezondheid speelt hierbij uiteraard een grote rol. Een extra speelmaatje doet ook wonderen voor je fret. Maar pas op! Te veel speelmaatjes kunnen stress opleveren en stress is de grootste vijand van de fret. Dit kan maagzweren veroorzaken die fataal kunnen zijn.

Een fret als huisdier

Wil je meerdere fretten bij elkaar in een kooi houden? Houd ze dan allemaal individueel en collectief goed in de gaten. Sommige fretten zijn namelijk het liefst helemaal alleen. Dit zul je terugzien in het gedrag en het is dan raadzaam het dier apart te plaatsen.

Fretten kunnen over het algemeen goed overweg met andere dieren, waaronder honden en katten. Maar omdat deze zich iets minder makkelijk laten domineren, zullen ze meer aan elkaar gewaagd zijn dan wanneer je je fret bijvoorbeeld plaatst bij andere knaagdieren. Fretten zullen in ieder geval zeker niet bang zijn hun tanden in hun huisgenoten te zetten!

Ondanks het feit dat fretten erg koppig zijn en hun eigen willetje hebben, zijn het erg sociale, vrolijke huisdieren die graag spelen en actief zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *