Voortplanting bij konijnen

Konijnen, algemeen bekend is dat deze dieren zich zeer snel kunnen voortplanten. Als je niet oppast heb je met een mannetjeskonijn en vrouwtjeskonijn bij elkaar zo een heel gezin aan konijnen! Maar vanaf welke leeftijd zijn konijnen vruchtbaar? En wat kun je doen om te voorkomen dat je straks met een nestje jongen zit? In dit artikel antwoord op deze vragen!

Zeer vruchtbaar

Konijnen kunnen makkelijk voor nageslacht zorgen. Al na drie maanden zijn mannetjes konijnen geslachtsrijp. Vrouwtjes kunnen zich vanaf een leeftijd van 4 maanden voortplanten en kunnen meerdere keren per jaar jongen krijgen. Per nest worden drie of vier jongen geboren, wat er uiteindelijk voor zorgt dat konijnen zo snel in aantal kunnen groeien.

Castratie mannatjes konijn

Om ervoor te zorgen dat jouw konijnen niet als konijnen fokken kun je ze castreren. Castratie voorkomt niet alleen ongewenste nesten, maar gecastreerde mannetjes hebben ook minder territoriale drang. Daarnaast worden ze rustiger en zullen gevechten ter bepaling van de hiërarchie afnemen. Let wel goed op, mannetjeskonijnen kunnen vier tot zes weken nadat ze zijn gecastreerd nog steeds een vrouwtje bevruchten. Houdt een gecastreerd mannetjeskonijn dus nog even een tijdje weg bij vrouwelijke soortgenoten om een ongewenst nestje te voorkomen.

Meer over het castreren van je konijn

Vrouwtjes ook castreren

Ook het castreren van een vrouwtjeskonijn heeft voordelen. Ongecastreerde vrouwtjeskonijnen zijn gevoelig voor pijnlijke baarmoederontsteking. Daarnaast zijn ze gevoeliger voor tumoren. Dankzij deze ingreep wordt de kans op deze ziektes een stuk kleiner.

Meer over het steriliseren van vrouwtjeskonijnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *