Nagels knippen konijn

Konijnennagels blijven altijd groeien, het hele konijnenleven lang. In de natuur is dit niet erg, de nagels slijten door ruwe ondergrond en graven. Echter, konijnen die als huisdier gehouden worden hebben vaak niet de mogelijkheid hun nagels voldoende te slijten. Wanneer ze te lang groeien kan je konijn er last van gaan krijgen omdat lopen lastiger wordt. Daarnaast kunnen de nagels te kort afbreken waardoor de pootjes gaan bloeden. Het is dan ook belangrijk de nagels regelmatig bij te knippen.

Hoe vaak nagels knippen van konijn

Hoe vaak de nagels van je konijn geknipt moeten worden hangt af van zijn leefomgeving. Loopt hij veel op ruwe, stenen ondergrond, dan zullen ze sowieso al meer slijten en is knippen minder vaak nodig. Het best is om de frequentie af te laten hangen van de lengte van de nagels.

Wanneer zijn de nagels te lang?

Vooral bij konijnen met witte nagels is dit gemakkelijk te bepalen. Konijnennagels zijn namelijk rond en hol van binnen. Tot op zekere hoogte bevinden zich bloed en zenuweinden in deze holte. Dit gedeelte wordt ook wel leven genoemd. Bij konijnen met donkerkleurige nagels is de plek waar leven eindigt lastiger te bepalen. Hier kun je proberen met een zaklamp dit einde te zien.
Idealiter is de nagels slechts een paar millimeter langer dan waar het leven eindigt. Is dit punt lastig te bepalen, houdt dan de haargrens aan. Tot waar de haren komen kun je dan veilig knippen.

Benodigdheden

Gebruik voor het knippen een nagelschaartje voor huisdieren. Deze zijn verkrijgbaar bij dierenspeciaalzaak en via internet. Je kunt ook een nagelschaartje of knipper voor mensen gebruiken, kies dan wel voor een groot exemplaar.
Verder is het handig een handdoek bij de hand te hebben. Hier kun je je konijn in wikkelen zodat hij rustig blijft tijdens het knippen. Je laat dan telkens het pootje dat je knipt uitsteken.
Bij konijnen met donkere nagels kan een lampje van pas komen om te zien tot waar je kunt knippen.

Samengevat:

  • nagelknipper
  • handdoek
  • evt. Lampje

Trixie nagelknippers konijn

Trixie nagelknippers voor huisdieren

medpets logo v.a. € 9,25
Bekijken

Het knippen

Zorg dat je tijdens het knippen je konijn goed vast houdt. Houdt Daarnaast de poot welke je wilt knippen eveneens stevig vast. Wees voorzichtig dat hij het pootje probeert terug te trekken tijdens het knippen. Onder de pootjes is de huid erg kriebelig. Zet de knipper of schaar op een paar millimeter van het leven en knip in een beweging de nagel af. Voorpoten bevatten 5 nagels, de achterpoten hebben er slechts 4.
Knip je per ongeluk toch in het leven? Dit zal het konijn pijn doen en bloeden tot gevolg hebben. Het is echter geen groot probleem. Ontsmet de nagel en wees met de andere nagels voorzichtiger. in de nagels van je konijn vergroeid of zo lang dat ze krom zijn geworden? Knip deze zo kort mogelijk af. Herhaal dit regelmatig, de nagels zullen na verloop van tijd vanzelf weer recht groeien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.