Mogen konijnen appel?

Konijnen kunnen niet ieder soort voedsel goed verdragen. Bepaalde soorten voeding die niet tot het natuurlijke dieet van het dier behoren kunnen voor problemen zorgen. Fruit is hiervan één soort. Maar kan een stukje appel nu direct kwaad? Of mag je gerust je konijn af en toe een partje geven?

Natuurlijke voeding konijn

Konijnen zijn van nature herbivoren, planteneters. De natuurlijke voeding bestaat uit vezelrijk plantaardig voedsel. Het spijsverteringsgestel van konijnen is hier dan ook volledig op afgestemd. Hierdoor kunnen deze dieren ander soortig voedsel slechter verwerken en is het af te raden te veel afwijkend voer te vermijden.

Fruit geven aan konijnen

Nu we weten wat de natuurlijke voeding van konijnen is, weten we ook dat fruit daar niet toe behoort. maar kan het kwaad af en toe een stukje fruit, bijvoorbeeld een appel, aan je konijn te geven? Het antwoord is: beperk dit het liefst zo veel mogelijk! Je konijn kan hier daadwerkelijk last van krijgen. De suikers die fruit bevat kunnen zorgen voor grote darmproblemen.

Mag een konijn appel?

Net als bij andere fruitsoorten is het raadzaam niet te veel appel te geven. Het bevat veel fruitsuikers en vocht. Beiden hebben werking op de darmpjes en kunnen klachten opleveren als diarree. Geef sowieso nooit te veel, een hele appel kan een konijn goed ziek maken.

Is je konijn niet gewend appel te eten? Begin dan met een klein stukje, een half partje bijvoorbeeld. Gaat dit goed, dan kun je een heel partje geven. Geef bij voorkeur sowieso niet meer dan een partje per dag, het blijft slecht verteerbaar. Bij jonge konijntjes is het sowieso beter nog geen appel te geven.

Geef geen appelpitjes!

De pitjes van de appel zijn giftig voor konijnen en mag je dus sowieso niet geven aan je konijn. Als je dus appel wilt geven aan je konijn, zorg dan altijd dat de pitjes goed verwijderd zijn. Snij het klokhuis eruit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.