Konijn kopen, waarop moet je letten?

Een konijn is nog maar wat vaak een huisdier dat niet goed overwogen in huis genomen wordt. Leuk, een knuffelvriendje voor de kinderen! Of een leuk verjaardagscadeau voor de kleine. Maar na een paar weken of maanden is het nieuwe er vanaf en wordt er steeds minder omgekeken naar het diertje. Het beestje blijft echter nog jaren bij het gezin en dagelijkse verzorging blijft nodig. Voorkom een situatie dat je spijt krijgt van de aanschaf van het konijn en dat het dier eronder gaat lijden door de vragen in dit artikel aan jezelf te stellen alvorens een konijn aan te schaffen!

Welk konijn past het best?

De keuze voor een groot of klein konijn is niet zo heel veel van invloed op het karakter van het dier. Een mini konijn en een Vlaamse reus, beiden kunnen heel leuke knuffelmaatjes zijn. En bij beide soorten komen uitzonderingen voor die een wat minder knuffelbaar karakter hebben. Dit is niet afhankelijk van het ras.

Waar qua karakter weinig verschil in maat aanwezig is, is dit wel terug te zien in de verzorging en voornamelijk de leefomgeving van het dier. Een klein konijn kan in de meeste konijnenhokken prima leven. Een Vlaamse Reus daarentegen heeft een flinke leefomgeving nodig om voldoende beweging te kunnen krijgen.

Naast een ruime leefomgeving is de voeding ook een aandachtspunt. Een groot konijn eet natuurlijk meer en kost daarom ook meer. Kies je voor een groot konijnenras, houdt dan ook zeker rekening met een hogere kostenpost voor voeding. Een groot konijn kan tot wel vijf keer meer eten dan een klein konijn.

Bij voorkeur twee konijnen bij elkaar

Wilde konijnen zijn erg sociaal en leven in kolonies. Hun gedomesticeerde soortgenoten kun je daarom ook beter niet alleen houden. Om gelukkig te zijn hebben ze andere konijnen nodig om mee te spelen en te knuffelen. Daarom schaf je het best minimaal twee konijnen aan. Heb je al een konijn en wil je een tweede konijn aanschaffen als maatje? Lees hier hoe je konijnen aan elkaar laat wennen!

Kies ik voor een mannetje? Of een vrouwtje?

Een mannetjeskonijn en vrouwtjeskonijn verschillen op een aantal eigenschappen van elkaar. Zowel mannetjes en vrouwtjes worden nog wel eens als agressief bestempeld. Mannetjes vertonen vaker paringsgedrag en hebben sterkere territoriumdrang. Ze urineren hun omgeving onder. Een vrouwtje daarentegen kan bijterig zijn gedurende de bronstperiode. Dit gedrag is echter bij beide geslachten natuurlijk gedrag.

Castratie en sterilisatie kunnen verbetering brengen, waarbij sterilisatie van een vrouwtje meer effect heeft en een grotere kans geeft dat het gedrag overgaat. Maar ook bij mannetjes treed in 4 van de 5 gevallen een grote verbetering op in gedrag.

Verzorging en onderhoud

Een konijn heeft de nodige verzorging nodig. Vers hooi en stro, eten, af en toe een bezoekje aan de dierenarts en natuurlijk de benodigdheden voor verzorging en huisvesting. Daarnaast dient het hok natuurlijk met regelmaat verschoond te worden.
Zeker weten dat je niets vergeet aan te schaffen? Bekijk onze checklist voor benodigdheden voor konijnen!

Kosten

Een konijn is een relatief voordelig huisdier. De aanschafkosten vallen wel mee, de kosten voor verzorging en levensonderhoud zijn ook in vergelijking tot andere diersoorten relatief laag.

 • Aanschaf: 25-50 euro
 • Konijnenhok: 80 / 100 euro
 • Ren: 25-100+ euro
 • Speeltjes: paar tientjes
 • Drink- en eetbakjes: 10 euro
 • Castratie: 60 euro (mannetje) – 150 euro (vrouwtje)

Terugkerende kosten (+/- 600 euro voor twee konijnen; 1 konijn iets meer dan de helft daarvan). Deze kosten bestaan uit de volgende zaken:

 • Dierenarts consult
 • Vaccinaties
 • Voeding
 • Hooi / Stro
 • Speeltjes

Ondanks de relatief lagere kosten in vergelijking met bijvoorbeeld een hond, zijn het toch bedragen waar je goed rekening mee dient te houden.

Zeker wanneer deze kosten relatief zwaar op het budget drukken kan het raadzaam zijn om voor onvoorziene medische kosten een dierenverzekering af te sluiten. Zo kom je niet voor nare verrassingen te staan wanneer je konijn een keer ziek wordt en naar de dierenarts moet voor behandeling.