Checklist benodigdheden konijn

Wanneer je een konijn aanschaft heb je een aantal zaken nodig. Huisvesting, spullen voor de verzorging, voeding en natuurlijk wat leuke speeltjes. Daarnaast is het handig vast wat zaken te regelen voor wanneer je met vakantie gaat of als het konijn een keertje onverwacht ziekjes is. Wat je precies allemaal nodig hebt, hoe je de leefomgeving voorbereid en konijn-proof maakt en wat je alvast moet regelen lees je in dit artikel. Zo komt je nieuwe vriendje goed voorbereid je gezinnetje uitbreiden!

Wat heb je allemaal nodig?

  • Transportbox
  • Konijnenhok
  • Schuilhuisje voor in konijnenhok
  • Drinkfles / drinkbakje
  • Voederbakje
  • Bodembedekking
  • Konijnenvoer
  • Hooi
  • Speelgoed
  • Verzorgingsproducten

Regel ook alvast een paar andere zaken:

Transportbox

Iets waar veel mensen niet meteen aan denken is een transportbox. Al is dit het eerste wat je eigenlijk nodig hebt wanneer je het diertje gaat ophalen. Daarnaast is deze box handig om je konijn in mee naar de dierenarts te nemen mocht dat nodig zijn of je konijn in te zetten wanneer je het hok verschoond.
Vaak wordt een kartonnen doos als alternatief gebruikt, al is dit in veel gevallen heerlijk knaagmateriaal voor het konijn. Hij knabbelt de doos rustig aan stuk waardoor de doos een langere rit mogelijk niet overleeft zonder dat het konijn ontsnapt. Daarnaast is een transportbox een stuk veiliger; hij beschikt over voldoende luchtgaatjes, je konijn kan zien wat er gebeurt en het materiaal is steviger en niet gevaarlijk voor het dier.

Konijnenhok

Binnen of buiten, waar ga je het konijn zetten wanneer hij bij je thuis is? Een belangrijke vraag, want het hok dat je aanschaft moet daarop afgestemd zijn. Kies ook altijd voor een goed hok dat speciaal voor konijnen bedoeld is. Een konijn is namelijk een goede knager. Te dun gaas of dun hout knaagt een gemiddeld konijn zich snel doorheen en daarmee is de kans op ontsnappen groot. Een goed konijnenhok heeft daardoor stevig gaas en is gemaakt van voldoende dik hout, kunststof of metaaldraad.

Binnen of buitenhok?

Kies voor een konijnenhok dat speciaal voor binnen of voor buiten bedoeld is. Een binnenhok is vaak opener: een kunststof bak met daarbovenop van stalen spijlen een kooi. Voor buiten is dit soort konijnenhok absoluut niet geschikt en is een hok met een dicht dak en een dicht gedeelte noodzakelijk. Het konijn moet zich met slecht weer namelijk goed kunnen verschuilen.

Beschutting / “nachthokje”

Een konijn is van nature een prooidier. Gevaar komt van allerlei andere dieren, waaronder ook vanuit de lucht. Daarom is het raadzaam in het hok ook een deel van de ruimte te reserveren voor een beschut plekje. In een buitenhok zit vaak al een beschut gedeelte en zijn de hoeken van het hok dicht. Een kooi voor binnen biedt standaard geen plek waar het dier zich kan verstoppen. Plaats het hok in dat geval bijvoorbeeld in de hoek van de kamer, dan is een hoek toch nog een beetje beschut. Daarnaast zet je in het hok dan bij voorkeur nog een houten huisje neer zodat het dier zich altijd even terug kan trekken.

Afmetingen

Het formaat van het hok is het belangrijkste waar je goed op moet letten. Een konijn heeft voldoende bewegingsruimte nodig om zich goed te voelen. Een klein konijntje kan in principe in een hok leven van 40 x 60 centimeter, maar dan is het wel echt nodig dat het diertje gedurende de dag minimaal een paar uur los kan lopen in een grote kamer of de tuin. Maar liever kies je voor een groter hok zodat het dier altijd voldoende bewegingsruimte heeft. Het best houdt je minimaal een vierkante meter aan, al is het dubbele nog beter.

Bodembedekker

Op de bodem van het konijnenhok dien je een goede bodembedekker neer te leggen om ene zachte, fijne ondergrond voor je konijn te maken. Je kunt hier kiezen voor stro, zaagsel, bepaalde soorten kattengrid of beukensnippers. Zorg wel dat je kiest voor een stuifvrije variant, anders kan je konijn last van zijn ademhaling krijgen.

Waterbakje / drinkfles

Een konijn moet altijd voldoende vers drinkwater ter beschikking hebben. Daarom is een waterbakje of een drinkfles van voldoende grootte onmisbaar. Bij een waterbakje valt er sneller bodembedekking, voedsel of iets anders in het water waardoor het sneller vies wordt. Een drinkfles aan het hok is daarom vaak de beste oplossing.
Bij een ouder konijn dat niet gewend is aan een drinkflesje te drinken kan het lastig zijn dit wel aan te leren. In dat geval is een drinkbakje dus vaak de enige optie.
Ververs het water voldoende, het best iedere dag, maar sowieso wanneer het waterpeil te laag zakt. Vul het flesje niet alleen bij, maar verschoon al het water.

Voerbakje

Eveneens onmisbaar, een goed voerbakje waar het dier zijn eten in kan krijgen. Kies voor een speciaal voederbakje voor konijnen. Een plastic bakje knagen ze namelijk nog wel eens stuk waardoor het dier ongezonde stukjes kunststof binnen kan krijgen.
Het is daarnaast raadzaam een voldoende zwaar bakje te kiezen. Een konijn wil het voerbakje anders nog wel eens omgooien of door het hok smijten.
Zorg dat het voerbakje en drinkwater voldoende ver van de toiletplaats geplaatst worden. Dit zorgt ervoor dat eten en drinken schoon blijven.

Voedsel

Kies voor een speciaal konijnenvoer. Deze zijn zo samengesteld dat het alle belangrijke voedingsstoffen bevat die het dier nodig heeft. Daarnaast zit er vanalles lekkers tussen waardoor je konijn er heerlijk van zal smikkelen.
Een konijn heeft daarbij bij voorkeur onbeperkt hooi ter beschikking. Altijd en op iedere moment van de dag zou hij vers hooi moeten kunnen eten. Bij voorkeur biedt je dit aan in een hooiruif. Zo zorg je ervoor dat er een vaste plek is waar je konijn dit kan vinden en dat het hooi schoon blijft.
Tot slot kun je dit aanvullen met af en toe wat groenvoer (absoluut geen boontjes, champignons, prei of rauwe aardappel) en stukjes fruit. Let wel goed op dat je kiest voor soorten die voor konijnen geen kwaad kunnen en zorg er ook voor dat het konijn hier rustig aan kan wennen. Het dier kan anders namelijk last krijgen van diarree, iets wat bij konijnen extra gevaarlijk is.
Zorg dat je konijn niet te zwaar wordt en geef dus niet te veel snoepjes. Let daarnaast goed op met gemengd voer. Vaak vinden konijnen het ene brokje lekkerder dan het andere brokje en laat hij de minder lekkere stukjes liggen. Het kan daarom zo zijn dat het dier te weinig eten binnenkrijgt.

Speeltjes

Om je konijn extra te verwennen kun je wat leuke speeltjes kopen. Kies ook hier voor speciale konijnenspeeltjes, deze zijn bestand tegen de sterke tanden van het dier.
Speelgoed zorgt voor een leuke afwisseling en bezigheid voor het konijn. Daarnaast trekt het de aandacht weg van bijvoorbeeld meubels wanneer hij los loopt of het konijnenhok.
Ook kun je af en toe eens een kartonnen koker of een doos gevuld met proppen krant aan je konijn geven. Hierin kan hij zijn natuurlijke graaf en knaaggedrag toepassen en zich even lekker uitleven.

Verzorgingsproducten

Tot slot kun je nog een aantal verzorgingsproducten in huis halen, afhankelijk van hoe je verwacht je konijn te gaan verzorgen. Verzorging van nagels kunnen bijvoorbeeld prima zelf gedaan worden, maar je kunt er ook voor kiezen dit bij een dierenarts te laten doen. Overweeg daarom de volgende producten:

  • Nagelschaartje (indien je zelf de nagels wilt knippen)
  • Borstel voor verzorging van de vacht
  • Parasietpreventie
  • Evt. tuigje en riem als je met je konijn wilt wandelen of het dier in de tuin wilt laten, maar niet in een ren zit en wilt voorkomen dat hij wegloopt

Handig om al vast te regelen:

  • Kies vast een dierenarts uit
  • Zorg voor de jaarlijkse inentingen en plan deze in
  • Neem eventueel een dierenverzekering indien je onvoorziene kosten wilt voorkomen
  • Houdt met een jong dier alvast rekening met eventuele castratie / sterilisatie
  • Zoek vast een adresje uit voor wanneer je van plan bent op vakantie te gaan