Hoe oud wordt een konijn?

Een konijn als huisdier, voor veel kinderen is dit een droom. Maar hoe oud kunnen konijnen eigenlijk worden? Hoe lang vergezeld het diertje je kinderen en jezelf? In dit artikel lees je meer over hoe oud konijnen die als huisdier worden gehouden kunnen worden en wat de gemiddelde levensverwachting is.

Levensverwachting konijn

De gemiddelde levensverwachting van een konijn dat als huisdier gehouden wordt loopt volgens verschillende onderzoeken sterk uiteen. Gemiddeld gezien kan gezegd worden dat een konijn dat als huisdier gehouden wordt, gemiddeld tussen de 6 en 10 jaar oud wordt. Veel konijnen worden echter ouder, met uitschieters tot 14 jaar of zelfs nog ouder.

Konijn dat goed verzorgd wordt, wordt ouder

Een goede verzorging speelt een grote rol in de levensverwachting. Een konijn dat goed verzorgd wordt, de juiste voeding krijgt en daarnaast de juiste medische verzorging ontvangt wordt gemiddeld gezien ouder dan een konijn dat aan zijn lot wordt overgelaten. Met wat aandacht is de kans groot dat jouw vriendje zelfs meer dan 10 jaar oud kan worden.

Verschil tussen binnen- en buitenkonijn

De leefomgeving heeft eveneens invloed. Een konijn dat buiten leeft wordt gemiddeld gezien het oudst, al is het verschil met binnenkonijnen niet heel groot. Gemiddeld lijkt een buitenkonijn ongeveer een jaar ouder te worden.
Een konijn dat wisselt van omgeving en dus een deel van het jaar binnen en een deel van het jaar buiten doorbrengt is het meest vatbaar voor ziektes en wordt over het algemeen het minst oud.

Levensverwachting afhankelijk van formaat

Niet ieder soort konijn wordt even oud. Voornamelijk het formaat heeft grote invloed op de leeftijd die het dier kan halen. Onderscheid is te maken tussen kleine, middelgrote en grote konijnen. De gemiddelde levensverwachting van de verschillende formaten zijn als volgt:

  • Klein: 6-8 jaar
  • Middelgroot: 6-10 jaar
  • Groot: 4-7 jaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.