Nagels knippen van je kat

De nagels knippen van je kat: voor de meeste katteneigenaren is dit iets wat ze nooit gedaan hebben. Bij de meeste katten is het gelukkig ook helemaal niet nodig om als baasje te zorgen dat de nagels op juiste lengte blijven. Katten scherpen hun nagels door ze te krabben aan krabpaal of objecten die zich buiten bevinden. Hierdoor slijt het buitenste laagje van de nagels af en blijven de nagels altijd in conditie en van de juiste lengte.
In sommige gevallen is bijknippen echter wel nodig, bijvoorbeeld wanneer een kat wat ouder wordt. Het kan dan gebeuren dat het dier niet meer zelf zorg draagt voor zijn nagels. In dat geval is het belangrijk als baasje bij te springen en de nagels met regelmaat tot de juiste lengte te knippen. Om te weten hoe je dit precies aanpakt is het belangrijk eerst te kijken naar hoe de nagels van een kat in elkaar steken.


De nagels van een kat

Hoeveel nagels heeft een kat? Een vraag die we veel horen. Katten hebben nagels aan iedere poot. De voorpoten verschillen echter van de achterpoten. Aan de voorpoten zitten naast 4 gewone nagels ook een “duimnagel” aan iedere poot. Bij de achterpoten ontbreekt deze en zijn er dus slechts 4 nagels per poot aanwezig. Een kat heeft totaal dus 10 nagels aan de voorpoten en 8 aan de achterpoten.
Het binnenste gedeelte van de nagels bestaat uit een doorbloede kern, het “leven”. Daar omheen bevindt zich een harde laag die uit verschillende laagjes bestaat. Wanneer een kat zijn nagels scherpt verliest hij regelmatig dit buitenste laagje waardoor de resterende nagels op juiste lengte blijven. De volgende laag komt boven te liggen en is weer goed scherp. De afgevallen buitenste laag kun je in huis tegenkomen in bijvoorbeeld kleedjes of stof van meubels.

Wanneer nagels knippen?

Het behoeft geen uitleg dat de nagels van je kat geknipt moeten worden wanneer deze een lengte hebben waar je kat last van ondervindt. Dit is in veel gevallen duidelijk zichtbaar en op te merken uit het gedrag dat het dier vertoont. Wanneer de pootjes bijvoorbeeld vaak vast blijven zitten aan stof (kleedjes, meubels etc.), is het raadzaam de nagellengte te controleren en indien nodig bij te knippen. Knip de nagels sowieso wanneer:

  • je kat in stof blijft hangen met zijn nagels
  • je kat moeite heeft zijn nagel los te krijgen wanneer hij ergens in krabt
  • je de nagels van je kat op de vloer hoort tikken tijdens het lopen
  • de nagels duidelijk te lang zijn en kans bestaat dat ze ingroeien (omkrullen en terug in de huid groeien)

Hoe knip je de nagels van je kat?

Je hebt twee opties: zelf knippen of langsgaan bij de dierenarts of trimsalon en het over laten aan een professional. Wanneer je besluit zelf de nagels bij te knippen, gebruik de volgende tips:

  • Zorg voor een goed scherpe nagelknipper voor honden en katten. Gebruik geen knipper voor mensennagels!
  • Knip alleen zelf wanneer je je comfortabel voelt en je kat niet zeer onrustig wordt.

Benodigdheden

Om aan de slag te gaan zijn eigenlijk niet zoveel dingen nodig. Een nagelschaar, bij voorkeur een exemplaar specifiek voor kattennagels, is het enige dat je echt nodig hebt. Het kan wel handig zijn een deken of grote doek bij de hand te hebben om het dier eventueel even mee vast te houden of in te wikkelen.


Trixie nagelknippers kat Trixie nagelknippers kat

Stappenplan voor knippen van kattennagels

Als je een goede nagelschaar bij de hand hebt kun je aan de slag. Onderstaande stappen helpen je op weg:

Voorpoten:

  1. Om de nagels aan de voorpoot te knippen laat je de kat het gemakkelijkst zitten of neem je het dier op schoot.
  2. Pak de te knippen teen voorzichtig tussen duim en wijsvinger en oefen een lichte druk uit. De nagel komt tevoorschijn.
  3. Knip met de tang een klein stukje van de nagel af. Knip niet meer dan hooguit een paar millimeter, anders knip je mogelijk in het leven (het doorbloede en gevoelige gedeelte binnenin de nagel).

Achterpoten:

  1. Om de nagels aan de achterpoten te knippen leg je de kat het best neer op zijn rug.
  2. Pak de te knippen teen voorzichtig tussen duim en wijsvinger en oefen een lichte druk uit. De nagel komt tevoorschijn.
  3. Knip met de tang een klein stukje van de nagel af. Knip niet meer dan hooguit een paar millimeter, anders knip je mogelijk in het leven (het doorbloede en gevoelige gedeelte binnenin de nagel).

Tip!: het “leven” herkennen
Kun je niet gemakkelijk zien waar het leven (het doorbloede en gevoelige gedeelte binnenin de nagel) begint? Oefen voorzichtig een beetje druk uit op de knipper. Wanneer de kat zijn poot terugtrekt is de kans groot dat je het gevoelige leven raakt. Knip in dat geval een kleiner stukje van de nagel af. Knip je toch in het leven? Er zal bloed uit de nagel kunnen komen. Dit ziet er meestal erger uit dan het is, het bloeden stopt vrijwel altijd vanzelf. Het is wel even vervelend voor je kat aangezien het een gevoelig stukje in de nagel is dat je geraakt hebt.


Nagels van een agressieve kat knippen

Is je kat heel onrustig of zelfs agressief en bijt of krabt hij je steeds? Dan is het verstandig je kat rustig te laten wennen aan het vasthouden en met de pootjes bezig zijn.

Laten wennen aan nagels knippen

Dit kan door te beginnen met af en toe aan de pootjes te zitten wanneer het dier bij je ligt. Begin met af en toe eens het pootje aan te raken. Accepteert het dier dat? Pak het pootje dan wat meer en steviger vast en speel er wat mee. Wanneer ook dat goed gaat kun je eens zachtjes op de teentjes duwen zodat de nagels tevoorschijn komen. Gaat dit allemaal goed, dan kun je vervolgens kijken of knippen makkelijker gaat. Het wennen kan even wat tijd kosten, maar helpt wel wanneer je vaker de nagels moet gaan knippen.

Knippen met z’n tweeën

Moeten de nagels echt op dit moment geknipt worden, maar heeft je kat er geen zin in? Dan is het verstandig de klus met z’n tweetjes te doen. De ene persoon kan de kat vasthouden, de andere doet het knipwerk. Gebruik een deken of handdoek die je om de kat heen wikkelt. Op deze manier heeft het dier minder bewegingsvrijheid om uit te halen of te bijten. Het dier zal het niet zo leuk vinden, beloon hem na afloop daarom met wat lekkers.

Nagellengte extra controleren

Soms is het verstandig de nagels van je kat regelmatig te controleren. Verwaarlozing van de lange nagels kan vervelende gevolgen hebben. Wanneer de kat ze niet met regelmaat meer zelf kan scherpen is hulp van het baasje nodig. Controleer in de volgende gevallen regelmatig de nagels:

  • bij oude katten: katten die ouder worden kunnen in sommige gevallen minder aandacht gaan besteden aan hun nagels. Ze kunnen slechter bewegen of worden minder actief waardoor de nagels gemakkelijker lang kunnen groeien.
  • Bij katten die niet buiten komen: wanneer een kat niet vaak buiten komt, zullen de nagels minder snel slijten. Een goede krabpaal helpt, maar wees bij binnenkatten extra alert op de lengte van de nagels.
  • Bij katten die te dik zijn/weinig bewegen: katten die weinig bewegen omdat ze bijvoorbeeld overgewicht hebben of vanwege een andere oorzaak weinig bewegen.
  • Bij katten die niet zelf hun nagels scherpen/krabben: wanneer je kat voldoende krab-objecten heeft, maar deze niet gebruikt, is extra aandacht voor nagelverzorging raadzaam.