Nagels knippen van je kat

De nagels knippen van je kat: voor de meeste katteneigenaren is dit iets wat ze nooit gedaan hebben. Bij de meeste katten is het gelukkig ook helemaal niet nodig om als baasje te zorgen dat de nagels op juiste lengte blijven. Katten scherpen hun nagels door ze te krabben aan krabpaal of objecten die zich buiten bevinden. Hierdoor slijt het buitenste laagje van de nagels af en blijven de nagels altijd in conditie en van de juiste lengte.
In sommige gevallen is bijknippen echter wel nodig, bijvoorbeeld wanneer een kat wat ouder wordt. Het kan dan gebeuren dat het dier niet meer zelf zorg draagt voor zijn nagels. In dat geval is het belangrijk als baasje bij te springen en de nagels met regelmaat tot de juiste lengte te knippen. Om te weten hoe je dit precies aanpakt is het belangrijk eerst te kijken naar hoe de nagels van een kat in elkaar steken.

De nagels van een kat

Katten hebben nagels aan iedere poot. De voorpoten verschillen echter van de achterpoten. Aan de voorpoten zitten naast 4 gewone nagels ook een “duimnagel” aan iedere poot. Bij de achterpoten ontbreekt deze en zijn er dus slechts 4 nagels per poot aanwezig. Het binnenste gedeelte van de nagels bestaat uit een doorbloede kern, het “leven”. Daar omheen bevindt zich een harde laag die uit verschillende laagjes bestaat. Wanneer een kat zijn nagels scherpt verliest hij regelmatig dit buitenste laagje waardoor de resterende nagels op juiste lengte blijven. De volgende laag komt boven te liggen en is weer goed scherp. De afgevallen buitenste laag kun je in huis tegenkomen in bijvoorbeeld kleedjes of stof van meubels.

Wanneer nagels knippen?

Het behoeft geen uitleg dat de nagels van je kat geknipt moeten worden wanneer deze een lengte hebben waar je kat last van ondervindt. Dit is in veel gevallen duidelijk zichtbaar en op te merken uit het gedrag dat het dier vertoont. Wanneer de pootjes bijvoorbeeld vaak vast blijven zitten aan stof (kleedjes, meubels etc.), is het raadzaam de nagellengte te controleren en indien nodig bij te knippen. Knip de nagels sowieso wanneer:

 • je kat in stof blijft hangen met zijn nagels
 • je kat moeite heeft zijn nagel los te krijgen wanneer hij ergens in krabt
 • je de nagels van je kat op de vloer hoort tikken tijdens het lopen
 • de nagels duidelijk te lang zijn en kans bestaat dat ze ingroeien (omkrullen en terug in de huid groeien)

Hoe knip je de nagels van je kat?

Je hebt twee opties: zelf knippen of langsgaan bij de dierenarts of trimsalon en het over laten aan een professional. Wanneer je besluit zelf de nagels bij te knippen, gebruik de volgende tips:

 • Zorg voor een goed scherpe nagelknipper voor honden en katten. Gebruik geen knipper voor mensennagels!
 • Knip alleen zelf wanneer je je comfortabel voelt en je kat niet zeer onrustig wordt.

Trixie nagelknippers kat

Trixie kattennagelknippers

medpets logo v.a. € 8,95
Bekijken
 1. Om de nagels aan de voorpoot te knippen laat je de kat het gemakkelijkst zitten of neem je het dier op schoot. Voor de achterpoten leg je de kat het best neer op zijn rug.
 2. Pak de te knippen teen voorzichtig tussen duim en wijsvinger en oefen een lichte druk uit. De nagel komt tevoorschijn.
 3. Knip met de tang een klein stukje van de nagel af. Knip niet meer dan hooguit een paar millimeter, anders knip je mogelijk in het leven (het doorbloede en gevoelige gedeelte binnenin de nagel). Tip: kun je niet gemakkelijk zien waar het leven begint? Oefen voorzichtig een beetje druk uit op de knipper. Wanneer de kat zijn poot terugtrekt is de kans groot dat je het gevoelige leven raakt. Knip in dat geval een kleiner stukje van de nagel af. Knip je toch in het leven? Er zal bloed uit de nagel kunnen komen. Dit ziet er meestal erger uit dan het is, het bloeden stopt vrijwel altijd vanzelf.

Nagellengte extra controleren

Soms is het verstandig de nagels van je kat regelmatig te controleren. Verwaarlozing van de lange nagels kan vervelende gevolgen hebben. Wanneer de kat ze niet met regelmaat meer zelf kan scherpen is hulp van het baasje nodig. Controleer in de volgende gevallen regelmatig de nagels:

 • bij oude katten: katten die ouder worden kunnen in sommige gevallen minder aandacht gaan besteden aan hun nagels. Ze kunnen slechter bewegen of worden minder actief waardoor de nagels gemakkelijker lang kunnen groeien.
 • Bij katten die niet buiten komen: wanneer een kat niet vaak buiten komt, zullen de nagels minder snel slijten. Een goede krabpaal helpt, maar wees bij binnenkatten extra alert op de lengte van de nagels.
 • Bij katten die te dik zijn/weinig bewegen: katten die weinig bewegen omdat ze bijvoorbeeld overgewicht hebben of vanwege een andere oorzaak weinig bewegen.
 • Bij katten die niet zelf hun nagels scherpen/krabben: wanneer je kat voldoende krab-objecten heeft,
  maar deze niet gebruikt, is extra aandacht voor nagelverzorging raadzaam.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *