Darmproblemen en aandoeningen bij konijnen

Konijnen zijn gevoelig voor ziektes. Een kwaaltje dat vaak voorkomt is darmimmobiliteit. De darmen van je konijn vallen “stil”. Voor konijnen kan dit zeer problematisch zijn. Stilliggende darmen, gasvorming en verstopping kunnen dodelijk zijn voor konijnen. Wanneer je darmproblemen bij je konijn vermoedt is het dan ook belangrijk direct een dierenarts te bezoeken met het dier.

Symptomen

Darmproblemen zijn redelijk goed te herkennen. Wanneer het konijn last van darmproblemen heeft wil het niet eten, is afstandelijk en heeft het merkbaar veel pijn (hij gaat bijvoorbeeld knarsetanden). Je hoort de darmen hard borrelen of je hoort juist helemaal niets, wat allebei raar is. Normaal hoor je altijd wel een zacht ‘borreltje’.

Oorzaak

Darmproblemen kunnen op vele manieren ontstaan, maar stress, pijn, verstopping, slecht voer en/of uitdroging zijn belangrijke oorzaken die vaak gezien worden. Het is daarom belangrijk de leefomgeving van het dier altijd goed in te richten en te voorzien van de nodige gemakken. Koop goede voeding en zorg altijd voor voldoende schoon water.

Darmklachten? Direct naar de dierenarts!

Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts als je vermoedt dat je huisdier last van z’n darmen heeft. Die zal het konijn onderzoeken en foto’s maken van de buik om verstoppingen en ophopingen te zoeken. Vaak kan de dierenarts (als de darmen niet volledig zijn geblokkeerd) medicijnen of vocht toedienen om de darmen te stimuleren. Het is moeilijk om de darmen van een konijn weer op gang te krijgen. Als de darmen volledig geblokkeerd zijn, kan de dierenarts opereren. Dit is wel risicovol.

Je kunt zelf soms ook iets doen om een “lui” darmstelsel op gang te krijgen, namelijk een zachte buikmassage! Zet je konijn op een handdoek en masseer zachtjes met je vingertoppen de buikstreek. Masseer steeds dieper in de buikstreek, zolang je konijn het toelaat. Pas wel op, de interne organen van een konijn zijn erg kwetsbaar en kunnen makkelijk gekneusd worden. Doe dus voorzichtig en doe dit zeker niet als je je er niet goed bij voelt!

Meest voorkomende darmaandoeningen

Konijnen kunnen verschillende problemen ondervinden met hun darmen. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat een probleem met het verteringsstelsel voor grote gezondheidsrisico’s zorgt. Het konijn kan er zelfs aan overlijden. Hieronder een aantal van de meest voorkomende aandoeningen:

Gasvorming in de darmen

Als de buik van je konijn hard borrelt of juist doodstil is, gaat het niet goed met je konijn. Als hij zich ook anders gedraagt en met rust gelaten wil worden, zijn ogen half dichthoudt, niet eet en bijna niet reageert wijst dat op gasvorming. Andere symptomen zijn dat je konijn anders ligt, onrustig is, stro wegtrapt, snel ademt en een harde of zachte buik heeft. Merk je dit, haal je konijn dan binnen en hou hem warm met een deken. Schakel dan de dierenarts in en vraag om advies.

Verstopping van de darmen

Je konijn kan ook last hebben van verstopping. Qua gedrag zie je weinig opvallends, maar aan de keutels is wel het een en ander te zien. De keutels worden steeds kleiner of hebben een andere vorm. Uiteindelijk stopt je konijn met eten en keutelen als zijn darmwerking zo is vertraagd, dat het gaat gisten in zijn darmen. Laat je konijntje veel drinken en voldoende vezelrijke voeding eten om verstopping te voorkomen. Heeft je konijn toch last van verstoppingen, schakel dan de dierenarts in.

Darmimmobiliteit

Bij darmimmobiliteit vallen de darmen als het ware stil. Je konijn kan niet meer poepen of er komen slechts heel kleine keuteltjes. Die zijn dan vaak plakkerig en slijmerig. Dit is een serieus probleem; best raadpleeg je direct een dierenarts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.