Zwangerschap bij cavia’s

Jonge cavia’s, wat zijn ze schattig! Niets is liever dan een nestje kleine cavia’s. Maar hoe werkt de voortplanting bij deze diertjes? In het speciaal, hoe verloopt de zwangerschap? In dit artikel antwoord op alle vragen rondom dit onderwerp! Mis je een vraag? Stel hem in de reacties en we beantwoorden hem zo snel mogelijk!

Vruchtbaar

Cavia’s worden al op jonge leeftijd vruchtbaar, meestal als ze ongeveer 8 a 10 maanden oud zijn. Als ze eenmaal vruchtbaar zijn, kunnen ze makkelijk zwanger raken wanneer ze in contact komen met een andere cavia. Wil je voorkomen dat je zomaar een nestje jongen krijgt? Dan is het raadzaam om cavia’s van hetzelfde geslacht te kiezen.

Draagtijd: hoe lang is een cavia zwanger?

De draagtijd van een cavia is relatief kort. Meestal duurt het vanaf het moment van bevruchting ongeveer 63-72 dagen tot de jongen geboren worden. Het kan wat verschillen per caviaras, maar over het algemeen valt de duur van de zwangerschap tussen deze waarden. Als je een vrouwtjes cavia hebt is het dus belangrijk om goed op te letten wanneer ze zwanger wordt.

De bevalling

De bevalling bij cavia’s verloopt meestal zonder problemen. Meestal wegen de jongen zo tussen de 60 en 100 gram, al kan het gewicht schommelen tussen de 40 en 120 gram of zelfs meer. De jongen zullen nadat ze geboren worden direct op zoek gaan naar voedsel. Opvallend zijn de lichaamsverhoudingen tijdens de geboorte: het hoofd is direct na de geboorte al aardig groot, de verhouding tot het lichaam is nog beetje zoek. Dit verandert tijdens de groei.

Aantal jongen

cavia met jongen

Cavia’s krijgen gemiddeld zo’n 3 tot 5 jongen per worp, maar in uitzonderlijke gevallen kan dit oplopen tot wel 10 jongen! Houd er dus zeker rekening mee dat je voldoende ruimte hebt om zo veel jongen goed te kunnen huisvesten met voldoende bewegingsruimte. En let op: caviamoeders zullen meestal erg beschermend zijn richting haar jongen, zeker in de eerste periode.


Veelgestelde vragen

Omdat een aantal onderwerpen veelvuldig gevraagd worden omtrent de zwangerschap van cavia’s, hieronder de meest gestelde vragen op een rijtje:

Hoe lang is een cavia zwanger?

Een cavia is ongeveer 2 tot 2,5 maanden zwanger, om precies te zijn, 63-72 dagen. Per ras kan dit licht afwijken, maar over het algemeen valt de draagtijd tussen deze waarden.

Hoeveel jongen krijgt een cavia?

Het aantal jongen dat een cavia per nestje krijgt is gemiddeld tussen de 3 en 5. In uitzonderlijke gevallen loopt dit aantal nog wel ’s op tot maar liefst 10 jongen!

Hoe groot zijn cavia’s bij de geboorte?

Wanneer ze geboren worden wegen cavia’s meestal zo’n 60 tot 100 gram. Ter vergelijking: een volwassen vrouwtje wordt meestal maximaal zo’n 900 gram en een mannetje nog wat zwaarder.

Vanaf welke leeftijd kunnen cavia’s jongen krijgen?

Een cavia is vruchtbaar vanaf relatief jonge leeftijd, zo’n 8 a 10 maanden na de geboorte. Vanaf dat moment kunnen de meeste vrouwtjes zwanger raken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *