Toxoplasmose is een zoönose, met andere woorden, de ziekte is van dieren overdraagbaar op mensen. Toxoplasmose ontstaat door een infectie met de parasiet “T. gondii”. In Nederland raakt ruim 70 procent van de mensen ergens in hun leven besmet met deze parasiet. Voor veel mensen is besmetting niet zo erg, maar voor risicodoelgroepen (kinderen en zwangere vrouwen) kan besmetting wel een risico vormen. Lees in dit artikel hoe besmetting ontstaat en hoe je deze gemakkelijk kunt voorkomen.
Gevaar voor mensen
Meestal word je na een besmetting niet ziek. Voor risicogroepen kan een infectie echter wel gevaarlijk zijn en risico’s voor de gezondheid en ontwikkeling met zich meebrengen. Risicogroepen zijn ongeboren kinderen, baby’s en jonge kinderen, hoogbejaarden, zwangere vrouwen en mensen met een verminderd afweersysteem. Bij deze mensen kan een infectie met T. gondii leiden tot hersenontsteking, abortus en andere problemen. Met name voor zwangere vrouwen is toxoplasmose heel gevaarlijk.
! Vooral zwangere vrouwen een risico
Toxoplasmose via besmette eitjes
T. gondii kan zich in katten vermeerderen en verder verspreid worden via de ontlasting. Gelukkig scheidt maar minder dan 1 procent van de katten besmette eitjes uit. De kans om via (de ontlasting van) je kat besmet te raken is dus klein. De eitjes kunnen echter heel lang overleven. Het is daarom mogelijk om door die eitjes besmet te raken via de omgeving, op plaatsen waar bijvoorbeeld ooit kattenontlasting heeft gelegen.
Verkleinen kans besmetting
Gelukkig is de kans om besmet te raken flink terug te brengen door zorgvuldig om te gaan met hygiëne, specifiek in situaties waarbij je in contact kunt komen met katten ontlasting. Wanneer je gaat tuinieren of de kattenbak gaat verschonen, neem de volgende tips in acht om de kans op besmetting te verkleinen en de verspreiding te stoppen:
- Houd je kat binnen; kan een oplossing zijn om te voorkomen dat je kat überhaupt besmet raakt
- Voer je kat geen rauw vlees
- Draag handschoenen als je in de tuin werkt, zo voorkom je dat je direct met besmette uitwerpselen in contact kunt komen
- Bedek de zandbak van je kinderen om te voorkomen dat katten erin poepen
- Was altijd je handen als je in de tuin hebt gewerkt of als je een kat hebt geaaid
- Maak de kattenbak dagelijks schoon of laat dit doen als je zelf tot een hoog-risicogroep behoort
- Desinfecteer de kattenbak regelmatig
Extra: ben je zwanger? Laat dan iemand anders de kattenbak schoonmaken. Voorkom ieder contact met uitwerpselen van katten.
Overigens is de grootste kans om besmet te raken met T. gondii door het eten van besmet vlees dat onvoldoende verhit is, zorg dus voor een goede keukenhygiëne.