Een naaktkat wekt geen allergie op: feit-of-fabel?

Allergie voor katten, helaas hebben veel mensen last van allergische reacties op huisdieren, waaronder katten. Even de kat van de buurvrouw aaien of de jonge katjes van je vriendin bewonderen zorgt al voor snotteren en rode ogen. Een eigen kat is al helemaal geen optie. Toch? Of is een naaktkat dé oplossing voor dit probleem?

Naaktkatten

Naaktkatten hebben als hun naam al doet vermoeden geen dikke vacht van haren. In plaats daarvan bestaat het jasje van dit type uit slechts een dun donslaagje. Direct daaronder bevind zich de huid, een dun vel. Helemaal naakt zijn ze dus niet, de zeer kleine en dunne haartjes zijn echter amper zichtbaar.

Allergie

Maar waar zijn mensen met een kattenallergie nu allergisch voor? Zijn dit de grote haren? Of is het toch iets anders?
De lichamelijke reactie wordt opgewekt door stoffen die zitten in het speeksel en talg van de kat. Bij katten met een dikke harenvacht blijven deze stoffen kleven aan de haren en huidschilfers, dit is bij een naaktkat niet het geval. Toch geeft de huid van een naaktkat ook talg af. Speeksel heeft een naaktkat vanzelfsprekend ook.

Conclusie

De gedachte dat de naaktkat een goed alternatief is voor mensen met een kattenallergie is niet zo gek. Echter, de veronderstelling is vaak dat de haren de allergische reactie veroorzaken. Dit is niet het geval, het gaat om talg en speeksel van de kat. Een naaktkat scheidt deze twee allergie-opwekkers ook af. Dit is de reden dat een naaktkat helaas voor mensen met een allergie ook geen goede optie is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.