Maine Coon

De Maine Coon is het grootste kattenras en tegenwoordig een van de populairste kattensoorten in Nederland. De grote kat is erg geliefd door het grote aanpassingsvermogen en gemakkelijke karakter. Daarnaast is het een ras dat gemakkelijk te verzorgen is. Dit maakt het een uitermate geschikte kat voor gezinnen met andere huisdieren of (kleine) kinderen. Het lieve karakter, goede humeur, speelse gedrag en verdraagzaamheid maken de Maine Coon een echt sociaal gezelschapsdier.

  • Gemiddeld gewicht: 5 – 7 kilo
  • Maximum gewicht: 9 – 10 kilo
  • Levensverwachting: 13 – 15 jaar
  • Lengte: tot ruim een meter

Uiterlijk van de Maine Coon

Grijze, volwassen Maine CoonDe Maine Coon is de grootste kattensoort die als huisdier gehouden wordt en ziet er daardoor erg imposant uit. Een volwassen exemplaar (de Maine Coon is volgroeid na een jaar of drie, vier) heeft gemiddeld een gewicht van 5 tot 7 kilo, al kan een volwassen kater zelfs wel 8 tot 9 kilo zwaar worden. De grootste Coons die gemeten zijn hadden een lengte van meer dan 1,20 meter!

De halflange vacht kan verschillende kleuren hebben en heeft gladde haren. Een ondervacht is vrijwel niet aanwezig. De staart is vol en fors: deze is minimaal net zo lang als het lichaam van het dier en komt door de volle vacht erg groot over. Kenmerkend voor dit ras zijn verder de forse kraag en in veel gevallen pluimpjes aan de oren, ook wel “Lynxtips” genoemd. De brede kop heeft een vierkante snuit met in de neus een knikje. De ogen kunnen verschillende kleuren hebben, waaronder koperkleurig, groen en goudkleurig het meest voorkomen. Twee verschillende kleuren ogen komt ook voor.

Karakter

Spelende Maine Coon kittenDe Maine Coon past zich gemakkelijk aan aan zijn leefomgeving. Zowel in een grote villa als in een kleiner appartement zal de kat zich thuis voelen. Daarnaast passen ze zich snel aan in nieuwe situaties. Een nieuw huisgenootje of een nieuwe leefomgeving na een verhuizing zijn voor de Maine Coon meestal dan ook geen probleem.
Maine Coons zijn speelse, vrolijke katten die zich uitstekend lange tijd kunnen vermaken met iets kleins als een propje papier of rietje. Dit speelse karakter blijft tot op late leeftijd aanwezig. Ze houden van aandacht, maar zullen niet snel op schoot komen liggen. Kenmerkend voor dit kattenras is daarnaast het “praten”. Het geluid is anders dan andere katten maken en verrast veel mensen de eerste keer dat ze het horen. Voor mensen die een Maine Coon bezitten is dit vaak de reden bij een eventuele volgende kat weer voor het zelfde ras te kiezen.
Ook erg leuk: eten doen ze vaak met hun pootjes. Ze scheppen brokjes als het ware met hun pootjes uit hun voerbakje en eten het zo op. Daarnaast kun je deze kat in de meest vreemde houdingen aantreffen. Ze houden van lekker rond kroelen en zijn regelmatig slapend op hun rug aan te treffen.

Afkomst

Waar de Maine Coon oorspronkelijk vandaan komt doen verschillende verhalen de ronde over. Volgens de een is het ras zo groot omdat het een kruising is tussen een huiskat en een wilde kat als de Bobcat of Lynx. Voor sommigen is het overduidelijk dat het een kruising is tussen een huiskat en een wasbeer (Racoon) en zou de Maine Coon zijn rasnaam aan zijn afstamming van deze dieren te danken hebben. In werkelijkheid is het ras een afstammeling van Europese langharige katten die voor Europese kolonisten al vroeg naar de Verenigde Staten zijn meegenomen.

Verzorging Maine Coon

De Maine Coon heeft niet een heel uitgebreide verzorging nodig. Uiteraard heeft de vacht wel wat meer aandacht nodig dan die van een kortharige kat. Één keer per week kammen is voldoende om de vacht mooi en goed verzorgd te houden. Wanneer het dier in de rui is kun je een keer extra kammen per week. Gebruik voor de staart bij voorkeur een rolkam. Deze is vriendelijker voor het dier en zorgt ervoor dat de haren minder beschadigd raken. Op deze manier blijft een mooie, volle staart optimaal behouden.

Daarnaast houden deze katten van beweging. Daarom is het aan te raden regelmatig te spelen met het dier. Een grote krabpaal (kies echt een groot exemplaar gezien de afmetingen van het dier) zorgt ervoor dat de kat zich niet verveelt en zich lekker kan uitleven op iets anders dan je meubelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.