Maine Coon

De Maine Coon is het grootste kattenras en tegenwoordig een van de populairste kattensoorten in Nederland. De grote kat is erg geliefd door het grote aanpassingsvermogen en gemakkelijke karakter. Daarnaast is het een ras dat gemakkelijk te verzorgen is. Dit maakt het een uitermate geschikte kat voor gezinnen met andere huisdieren of (kleine) kinderen. Het lieve karakter, goede humeur, speelse gedrag en verdraagzaamheid maken de Maine Coon een echt sociaal gezelschapsdier.


Algemeen | Uiterlijk | Karakter | Afkomst | Verzorging | Gezondheid


Algemeen

Land van herkomstVerenigde Staten
GrootteGroot (tot ruim een meter lang)
GewichtGemiddeld gewicht: 5 – 7 kilo
Maximum gewicht: 9 – 10 kilo
VachtHalflang tot lang, dicht, zacht en zijdeachtig
KleurenAlle kleuren en patronen zijn toegestaan
KopvormVierkante snuit met hoge jukbeenderen
OgenGroot, ovaal, wijd uit elkaar geplaatst, meestal groen, goud of koperkleurig
OrenGroot en pluizig met kwastjes op de punten
StaartLang en pluizig, met zwarte strepen en een afgeronde punt
KarakterSociaal, vriendelijk, intelligent, actief, speels en aanhankelijk
Gezondheids-problemenHeupdysplasie, hypertrofische cardiomyopathie, spinale spieratrofie
Levensverwachting13 – 15 jaar

Uiterlijk van de Maine Coon

Grijze, volwassen Maine Coon

De Maine Coon is de grootste kattensoort die als huisdier gehouden wordt en ziet er daardoor erg imposant uit. Een volwassen exemplaar (de Maine Coon is volgroeid na een jaar of drie, vier) heeft gemiddeld een gewicht van 5 tot 7 kilo, al kan een volwassen kater zelfs wel 8 tot 9 kilo zwaar worden. De grootste Coons die gemeten zijn hadden een lengte van meer dan 1,20 meter!

De halflange vacht kan verschillende kleuren hebben en heeft gladde haren. Een ondervacht is vrijwel niet aanwezig. De staart is vol en fors: deze is minimaal net zo lang als het lichaam van het dier en komt door de volle vacht erg groot over. Kenmerkend voor dit ras zijn verder de forse kraag en in veel gevallen pluimpjes aan de oren, ook wel “Lynxtips” genoemd. De brede kop heeft een vierkante snuit met in de neus een knikje. De ogen kunnen verschillende kleuren hebben, waaronder koperkleurig, groen en goudkleurig het meest voorkomen. Twee verschillende kleuren ogen komt ook voor.

Karakter

De Maine Coon past zich gemakkelijk aan aan zijn leefomgeving. Zowel in een grote villa als in een kleiner appartement zal de kat zich thuis voelen. Daarnaast passen ze zich snel aan in nieuwe situaties. Een nieuw huisgenootje of een nieuwe leefomgeving na een verhuizing zijn voor de Maine Coon meestal dan ook geen probleem.
Maine Coons zijn speelse, vrolijke katten die zich uitstekend lange tijd kunnen vermaken met iets kleins als een propje papier of rietje. Dit speelse karakter blijft tot op late leeftijd aanwezig. Ze houden van aandacht, maar zullen niet snel op schoot komen liggen. Kenmerkend voor dit kattenras is daarnaast het “praten”. Het geluid is anders dan andere katten maken en verrast veel mensen de eerste keer dat ze het horen. Voor mensen die een Maine Coon bezitten is dit vaak de reden bij een eventuele volgende kat weer voor het zelfde ras te kiezen.
Ook erg leuk: eten doen ze vaak met hun pootjes. Ze scheppen brokjes als het ware met hun pootjes uit hun voerbakje en eten het zo op. Daarnaast kun je deze kat in de meest vreemde houdingen aantreffen. Ze houden van lekker rond kroelen en zijn regelmatig slapend op hun rug aan te treffen.

Spelende Maine Coon kitten

Afkomst

Waar de Maine Coon oorspronkelijk vandaan komt doen verschillende verhalen de ronde over. Volgens de een is het ras zo groot omdat het een kruising is tussen een huiskat en een wilde kat als de Bobcat of Lynx. Voor sommigen is het overduidelijk dat het een kruising is tussen een huiskat en een wasbeer (Racoon) en zou de Maine Coon zijn rasnaam aan zijn afstamming van deze dieren te danken hebben. In werkelijkheid is het ras een afstammeling van Europese langharige katten die voor Europese kolonisten al vroeg naar de Verenigde Staten zijn meegenomen.

Verzorging Maine Coon

De Maine Coon heeft niet een heel uitgebreide verzorging nodig. Uiteraard heeft de vacht wel wat meer aandacht nodig dan die van een kortharige kat. Één keer per week kammen is voldoende om de vacht mooi en goed verzorgd te houden. Wanneer het dier in de rui is kun je een keer extra kammen per week. Gebruik voor de staart bij voorkeur een rolkam. Deze is vriendelijker voor het dier en zorgt ervoor dat de haren minder beschadigd raken. Op deze manier blijft een mooie, volle staart optimaal behouden.

Daarnaast houden deze katten van beweging. Daarom is het aan te raden regelmatig te spelen met het dier. Een grote krabpaal (kies echt een groot exemplaar gezien de afmetingen van het dier) zorgt ervoor dat de kat zich niet verveelt en zich lekker kan uitleven op iets anders dan je meubelen.

Gezondheid

De Maine Coon is een groot en robuust kattenras met een relatief goede gezondheid. Over het algemeen hebben ze een levensverwachting van 10-13 jaar, hoewel sommige katten ouder kunnen worden. Net als andere kattenrassen kunnen ze echter vatbaar zijn voor bepaalde aandoeningen en genetische afwijkingen.

Genetische afwijkingen

Een van de meest voorkomende is hypertrofische cardiomyopathie (HCM), een aandoening waarbij de spierwand van het hart dikker wordt en het hart niet meer goed kan functioneren. Maine Coons zijn vatbaarder voor HCM dan veel andere kattenrassen. Het is belangrijk om Maine Coons regelmatig te laten screenen op deze aandoening, vooral als er een familiegeschiedenis van HCM is.

Een andere aandoening die kan voorkomen bij Maine Coons is heupdysplasie. Dit is een aandoening waarbij de heupgewrichten zich niet goed ontwikkelen, wat leidt tot pijn en kreupelheid. Heupdysplasie is vaak genetisch bepaald en kan bij sommige Maine Coons voorkomen.

Overgevoeligheden

Sommige katten kunnen allergisch zijn voor bepaalde eiwitten in hun voeding, zoals kip of rundvlees. Als jouw Coon last heeft van huidproblemen of spijsverteringsproblemen, kan het de moeite waard zijn om over te schakelen op een hypoallergene voeding of een voeding met een ander eiwitbron.

Aandoeningen

Maine Coons kunnen vatbaar zijn voor onder anderen polycystische nierziekte (PKD), een aandoening waarbij zich cysten in de nieren vormen. PKD kan leiden tot nierfalen en andere gezondheidsproblemen. Maine Coons moeten regelmatig worden gescreend op PKD, vooral als er een familiegeschiedenis van de aandoening is.

Andere aandoeningen die bij Maine Coons kunnen voorkomen, zijn onder meer tandvleesaandoeningen, oorontstekingen en overgewicht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.