Hypoallergeen kattenvoer

Niet iedere kat verdraagt alle soorten kattenvoer even goed. Bij sommige katten kan standaard voeding voor klachten zorgen. Bepaalde ingrediënten kunnen irritatie opleveren doordat het dier intolerant is. Ook kan het dier te dik worden van standaard voeding omdat het te weinig energie verbruikt om alle calorieën te verbranden. Gevolg zijn lichamelijke klachten als irritaties of overgewicht.
Gelukkig helpt het in veel van deze gevallen over te stappen op een speciale voeding, een zogenoemde dieetvoeding. Dieetvoeding helpt in tegenstelling tot wat velen denken niet alleen ter voorkoming van overgewicht, maar veel allergieën zijn op deze manier te ontwijken. Dergelijke voeding wordt ook wel “hypoallergene voeding” genoemd.

Inhoud artikel: Hypoallergeen voer bij voedselintolerantie | Meestvoorkomende allergene ingrediënten | Allergie bepalen | Hypoallergeen kattenvoer kopen


Hypoallergeen kattenvoer; de oplossing voor voedselintolerantie

kat met jeuk
Net als mensen zijn sommige katten intolerant voor specifieke stoffen in hun voeding. De stoffen (in de voeding) die een allergische reactie kan oproepen noemen we allergenen. Wanneer een kat een ingredient binnenkrijgt waar het dier intolerant voor is, kan hij last krijgen van maag, darmen of gewrichten. Ook kunnen organen als de nieren of de huid gaan irriteren. In die gevallen kan hypoallergeen kattenvoer een uitweg bieden.

Dergelijke voeding heeft een speciale samenstelling met meestal slechts één bron van eiwitten die afwijkt van de eiwitten die vaak allergische reacties oproepen. Daarnaast wordt er in dergelijke voeding gebruik gemaakt van zorgvuldig geselecteerde koolhydraten. Door veelvoorkomende allergenen uit de voeding te weren, kunnen katten in veel gevallen volledig van hun klachten afkomen door over te stappen op dergelijke voeding.


Meestvoorkomende allergene ingrediënten

Een kat kan allergisch zijn voor vele ingrediënten. Er zijn echter een aantal die veel voorkomen:

Meestvoorkomende allergenen:

  • Eiwitten in vis, rundvlees en kip
  • Gluten in granen (tarwe, gerst), maïs

Minder voorkomend (en niet altijd bewezen allergenen):

  • Soja (soms worden eiwitten op basis van soja gebruikt in plaats van dierlijke eiwitbronnen)
  • Bietenpulp
  • Conserveermiddelen
allergene ingredienten kattenvoer

Veelgebruikte ingrediënten ter vervanging van allergenen

De meestvoorkomende allergenen zijn vis, kip-, en rundvlees. Deze ingrediënten zorgen in verreweg de meeste gevallen voor allergische reacties. Ook zijn koolhydraatbronnen als tarwe, mais en gerst veelgehoorde veroorzakers van klachten. Deze koolhydraatbronnen bevatten gluten waar sommige dieren intolerant voor zijn. De ingrediënten die fabrikanten van dieetvoeding gebruiken ter vervanging van deze allergenen verschillen per merk. Het ene merk gebruikt aardappelen, andere merken kiezen voor groenten als erwten. Ter vervanging van het veelgebruikte vlees wordt bijvoorbeeld eend gebruikt.


Voor welk ingrediënt is mijn kat allergisch?

Dit is helaas niet direct te zeggen. Vaak merk je dat je kat ongemakken ondervindt, bijvoorbeeld jeuk heeft. Maar wat hiervoor verantwoordelijk is, is niet altijd even makkelijk te zeggen. Uit onderzoeken is wel gebleken dat in verreweg de meeste gevallen vis, kip of rundvlees het allergene ingrediënt is.

Om zeker te weten wat jouw kat nu dwars zit, kun je daarom het best beginnen met te kiezen voor een voeding die deze ingrediënten niet bevat. Mogelijk zie je direct verbetering, dan is het duidelijk dat je beter kunt kiezen voor een voeding zonder dit vlees of vis. Biedt dit nog geen oplossing? Kies dan voor voer zonder granen of mais.

Ook is het verstandig te kiezen voor een voeding die dierlijke eiwitbronnen bevat. Een kat is namelijk carnivoor, wat betekent dat het natuurlijke dieet van het dier voornamelijk bestaat uit dierlijke voedingsstoffen. Het best kies je voor voeding die het natuurlijke dieet zo goed mogelijk nabootst, voeding met dierlijke eiwitten dus. Diervoeding met soja als eiwitbron bestaat ook, maar zou niet eerste keuze moeten zijn.

allergene ingrediënten kattenvoer

Eliminatiedieet: laat telkens één (type) ingrediënt weg

De aanpak waarbij je telkens een ander ingrediënt weg laat (“elimineert”), wordt ook wel een “eliminatiedieet” genoemd. Je gaat door tot duidelijk is welk ingrediënt te klachten veroorzaakt en kiest vervolgens voor een voeding zonder dit ingrediënt.


Hypoallergene voeding kopen

Ben je op zoek naar hypoallergeen kattenvoer? Via onderstaande webshops kun je gemakkelijk je voer bestellen. Ze hebben allen een “koopwijzer” waarmee je gemakkelijk het voer selecteert dat je nodig hebt. Twijfel je over de juiste keuze? Zijn de klachten aanzienlijk bij je kat? Raadpleeg dan altijd een dierenarts!

Veelgekozen hypoallergeen kattenvoer

Zooplus
Zooplus biedt specialistische dieetvoeding van verschillende populaire merken.
→ Bekijk alle dieetvoeding voor katten bij Zooplus
Plein logo
Plein, voorheen huisdierenplein, biedt een groot assortiment met speciale voeding voor katten met allergieën.
→ Bekijk alle hypoallergene kattenbrokken bij Plein
Petsplace logo
Petsplace biedt een breed assortiment aan dieetvoeding speciaal voor katten met voedselintolerantie of allergieën.
→ Bekijk alle veterinaire kattenbrokken bij Petsplace

Royal Canin hypoallergeen kattenvoer
Royal Canin hypoallergeen kattenvoer
Prins Vitalcare sensitive hypoallergenic
Royal Canin hypoallergeen kattenvoer