Je kat voorbereiden op de komst van een baby

Wanneer er een kleintje op komst is, voelen sommige katten dit vaak feilloos aan. De voorbereidingen zorgen voor drukte en daarmee misschien minder aandacht voor je huisdier. Veel katten kunnen hier prima mee omgaan, andere katten hebben misschien wat meer moeite met deze veranderingen. Je zult misschien veranderend gedrag bij je kat opmerken. Om deze reden is het goed je kat voor te bereiden op de komst van de kleine.

Laat kat tijdig en gelijkmatig wennen aan verandering

Wanneer er een kindje in aankomst is, zal er een hoop veranderen. Er komen nieuwe geuren in huis van verzorgingsproducten en natuurlijk het kindje zelf. Daarnaast zal misschien de indeling van het huis gaan veranderen. Er wordt een kamer gereserveerd voor het kind waardoor er misschien spullen naar andere kamers verhuisd gaan worden. Er komen ook nieuwe geluiden die de kat zal moeten leren kennen. Denk aan het huilen en natuurlijk ook lachten van de baby.

Sommige katten kunnen goed omgaan met deze veranderingen en zullen hier niet veel aandacht aan besteden. Andere katten kunnen echter ander gedrag gaan vertonen en meer moeite hebben met deze veranderingen. Voor sommige katten zijn veel veranderingen in één keer namelijk moeilijk te verwerken. Om deze reden is het raadzaam je kat goed en al ruim voor de komst van de kleine voor te bereiden.

Kat laten wennen aan nieuwe geuren

De verzorgingsmiddelen voor baby’s hebben specifieke geuren die het huis anders laten ruiken. Katten zijn gevoelig voor geuren.  Om die reden is het verstandig je kat geleidelijk te laten wennen aan de geuren van de poeders, baby-lotions, talkpoeder en zeep die de komst van een baby met zich meebrengen.

Babykamer zo snel mogelijk alvast inrichten

Het inrichten van de babykamer kan namelijk invloed hebben op de leefomgeving van de kat. Krabpalen en de kattenbak moeten misschien wel verplaatst worden. De nieuwe indeling kan voor verwarring zorgen bij je kat. De babykamer kun je daarom het best zo snel mogelijk alvast inrichten. Op die manier kan je kat alvast wennen aan de nieuwe indeling van het huis nog voordat de baby er is.

Deur babykamer (af en toe) sluiten

Wanneer je kindje geboren is, zal het veel slaap nodig hebben. Je kat wil je er dan even niet bij hebben. Het is daarom verstandig je kat alvast te laten wennen aan de rusttijden van je kleine door de deur alvast op vaste tijdstippen dicht te doen. Wil je dat je kat sowieso niet in de babykamer komt? Sluit de deur dan alvast een paar weken voor de verwachte geboorte van je kindje.

Kat laten wennen aan huilen van baby

Met de komst van een baby komt een hoop onrust het huis in. Vooral het huilen van een baby kan voor katten erg wennen zijn. Het geluid lijkt sterk op de geluiden die agressieve katten naar elkaar maken. Het is om deze reden verstandig je kat vooraf alvast kennis te laten maken met het geluid van huilende baby’s. Neem bijvoorbeeld het geluid op van een baby van een kennis en speel dit af en toe (zachtjes!!) af in bijzijn van je kat. Wanneer de kat hier angstig op reageert stel je hem op zijn gemak. Wanneer je kat er niet- of positief op reageert beloon je hem met een lekkernij of knuffel. Ken je niemand die een baby heeft om de geluiden op te nemen? Youtube biedt uiteraard ook uitkomst!

Wennen aan veranderende routines (eetmomenten e.d.)

Wanneer de baby het huishouden betreedt zullen een hoop routines veranderen. Zo zal de kat misschien niet meer op de gewende tijdstippen te eten of aandacht krijgen. Om de kat ook hier alvast aan te laten wennen is het raadzaam deze routines tijdig te veranderen. Zo heeft de kat de tijd rustig aan de veranderingen te wennen voordat de grootste verandering tot het huishouden toetreedt: de baby.

Geef ook in bijzijn van de baby aandacht aan je kat

Wanneer de baby dan eindelijk verwelkomt is in het huishouden, is het goed de kat ook in het bijzijn van de baby nog voldoende aandacht te geven. Dit zorgt ervoor dat de kat de aanwezigheid van de baby niet als iets negatiefs zal ervaren.

laat je kat wennen op eigen tempo

Iedere kat went op zijn eigen tempo aan de aanwezigheid van nieuw leven in het gezin. Het kan dus zijn dat je kat de eerste periode veel wegduikt en zich verstopt. Geef de kat hiertoe de kans en laat hem zelf bepalen op welk tempo hij wil wennen. Zorg voor positieve aandacht en verwen ook je kat goed. Op deze manier went je huisdier op zijn eigen tempo aan je kindje en gaan ze later goed samen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *