Operatie kat, wat komt daarbij kijken?

Soms is een operatie nodig wanneer een kat ziek is of iets verkeerd gegeten heeft. Een operatie heeft natuurlijk de nodige impact op het lichaam van het dier. Omdat de ingreep daarnaast veelal onder volledige narcose plaatsvindt dient de gezondheid van het dier vooraf goed bepaald te worden. Zo worden onnodige risico’s uitgesloten en kan de kat zo goed mogelijk geholpen worden. In dit artikel de belangrijkste maatregelen die voorafgaand, tijdens en na de operatie in acht genomen worden.

Voorafgaand aan de ingreep

  • Bloedonderzoek: Het is belangrijk dat het lichaam de narcosemiddelen goed kan verwerken en uitscheiden. Zeker voor oudere dieren kunnen de verdoving en medicijnen risico’s met zich meebrengen. Bij oudere dieren is het daarom verstandig om voorafgaand aan de operatie eerst bloedonderzoek te laten uitvoeren om te controleren hoe het met de algemene gezondheid van het dier staa. Gecontroleerd wordt of alle organen nog goed functioneren en wat het risico is van de verdoving. Zo kan de operatie zo veilig mogelijk verlopen.
  • Vasten: Katten die een operatie ondergaan moeten hier in principe nuchter in gaan. Ze mogen daarom in de 12 uur voorafgaand aan de operatie niets meer eten. Er zijn uitzonderingen, hierover zal onze dierenarts/assistente meer vertellen. Drinken is geen probleem, je kat mag dus gewoon water drinken tot op de dag van de operatie.

De dag van de operatie

De dag van de operatie, spannend en best wel even lastig. Je moet je vriendje achterlaten bij de dierenarts. Hieronder een impressie van wat je deze dag te wachten staat.

  • Opname: Katten worden in principe ’s ochtends aan de balie opgenomen voor een operatie. Je kunt nog even knuffelen, maar dan moet je hem toch echt achter laten.
  • Weer naar huis: Gelukkig mogen katten na de meeste operaties al na een paar uur weer worden opgehaald door hun baasje. Na een castratie, een van de meest voorkomende operaties, kan de kater meestal al binnen een uur weer worden opgehaald. De dierenarts laat dit meestal even weten, soms vooraf, soms na de ingreep.

Nazorg

  • Medicatie: Bij elke operatie worden per injectie pijnstillers en antibiotica toegediend. Dit om de kans op complicaties te verminderen. Soms moet ook thuis nog medicijnen worden gegeven, dit zal de dierenarts uiteraard met je bespreken.
  • Eten: Het is raadzaam uw dier binnen een aantal uur na de operatie nog geen grote maaltijd te geven.
  • Beweging: Afhankelijk van de operatie zal aangeraden worden je kat even niet naar buiten te laten. Hoe lang dit precies is hangt af van de aard van de ingreep en de herstelperiode die de dierenarts voorziet.
  • Hechtingen: Soms worden hechtingen gebruikt die naderhand verwijderd moeten worden. Indien er zichtbare hechtingen aanwezig zijn, kunnen deze meestal na 10 dagen verwijderd worden. De dierenarts zal dit bespreken.

Niet iedere operatie zal hetzelfde zijn, maar bovenstaande lijstje met aandachtspunten kun je minimaal verwachten. Ben je ergens onzeker over of maak je je zorgen? Deel dit altijd met de dierenarts. Ze vertellen er graag meer over en kunnen je zorgen mogelijk wegnemen. Leuk is een operatie nooit, maar hopelijk weet je nu iets beter waar je aan toe bent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.