Vrijwel elke kat krijgt in de loop van het leven problemen met het gebit. Tanden die breken, ontstekingen, tandsteen, allen veelvoorkomende tandproblemen waar katten last van kunnen krijgen. Vervelend, zeker omdat een gezond gebit voor katten net zo belangrijk is als het voor onszelf is. Gelukkig is ook een kattengebit in goede conditie te houden, al is daar soms wel een ingreep door de dierenarts voor nodig. In dit artikel aandacht voor de meestvoorkomende problemen en wat hieraan te doen valt.
Gebitsproblemen bij katten herkennen
Katten met gebitsproblemen gaan vaak stinken uit hun bek. De eetlust kan verslechteren doordat het dier pijn ervarat en kan het zijn dat uw kat minder graag wordt aangehaald. Daarnaast kunnen er tanden en kiezen verloren gaan en kunnen er in het hele lichaam problemen ontstaan door bloedvergiftiging en ontstekingen door uitzaaiende bacteriën, bijvoorbeeld in het hart en de nieren. Gebitsproblemen dienen dus erg serieus genomen te worden.
Behandeling
Om een gebitsprobleem goed te behandelen is het eerst nodig om de juiste diagnose te stellen. Hiervoor is het vaak noodzakelijk om naast een gedegen lichamelijk onderzoek en bek-inspectie nader onderzoek te verrichten. Naast het maken van dentale röntgenfoto’s is het soms ook nodig om aanvullend bloedonderzoek te verrichten om zo onderliggende problemen uit te sluiten. Dit onderzoek (en de behandeling) vindt deels plaats onder algehele anesthesie.
Tandsteen
Tandsteen is een veelvokomend probleem. Na elke maaltijd blijft er een laagje ’tandplak’ achter op het gebit. Wanneer tandplak niet verwijderd wordt, verandert het op den duur in tandsteen. Tandsteen is een harde, vastzittende bruine laag op de tanden en kiezen en veroorzaakt stank, ontstekingen en pijn. Bij verdergaande problemen treedt verval op van de structuren rond de aangetaste kiezen en tanden zoals het bot van de tandkas en de ligamenten waarmee de tanden en kiezen vastzitten aan dit bot. Indien tandsteen niet tijdig wordt aangepakt kunnen na een langdurig en pijnlijk proces de tanden en kiezen verloren gaan.
Verschijnselen van tandsteen zijn stank uit de bek, pijn, slechtere eetlust, depressie en natuurlijk het zichtbaar zijn van het tandsteen en daaromheen ontstoken tandvlees.
Tandsteen voorkomen
Even de tanden van je kat poetsen is natuurlijk geen optie. Gelukkig is tandsteen voor een groot deel te voorkomen. Speciale voeding geven: T/D van Hill’s Pet Nutrition helpt tegen tandsteen en een onfrisse adem
Aanvullende producten gebruiken door het eten (Bucco-Fresh) of drinkwater (Vet Aquadent).
Tandsteenbehandeling
Eenmaal gevormd hard tandsteen is helaas niet meer weg te poetsen of makkelijk af te schuren. De enige manier manier om van dit probleem af te komen is om het dier onder algehele narcose een gebitsbehandeling te laten ondergaan.
Bij deze behandeling wordt al het tandsteen verwijderd en worden de tanden en kiezen gepolijst. Door de onstekingen van het tandvlees ontstaan er vaak holtes (pockets) naast de gebitselementen waarin zich etensresten, haren en ontstekingsproducten kunnen ophopen. Ook deze pockets worden gereinigd, zodat de onsteking van het tandvlees zoveel mogelijk kan genezen. Loszittende of ernstig beschadigde tanden en kiezen kunnen verwijderd worden.