Kan een kat goed tegen kou? Een vraag die kattenbaasjes zich in grote aantallen ieder jaar weer stellen wanneer de eerste vrieskou in de lucht zit. In dit artikel alles over de impact van kou op je kat.
Katten en vrieskou
In principe kunnen katten wel tegen wat kou. In de winter hebben ze namelijk een extra dikke wintervacht die ze tegen (vries)kou beschermt, zeker bij katten die vaak buiten komen zul je dit zien. Echt noodzaak om binnen te blijven wanneer het sneeuwt of vriest is er dus niet, al zullen veel katten minder naar buiten gaan bij lage temperaturen. Over het algemeen houden deze dieren namelijk niet van kou.
Grotere katten zijn over het algemeen beter bestand tegen kou dan kleine katten. Grote katten hebben vaak een dikkere vetlaag en een dikkere vacht. Ze zijn daardoor beter geïsoleerd en in principe beter bestand tegen kou. Een jonge kat is sowieso gevoeliger voor temperaturen en kan dus minder goed tegen lage temperaturen. Die houd je dus beter binnen.
Ondanks de dikkere vacht kunnen katten het zeker wel koud krijgen in de winter. Bij te lange blootstelling aan vrieskou kan alsnog onderkoeling optreden, zeker wanneer de vacht tegelijkertijd kout én vochtig of nat is. De isolerende werking verslechtert dan en onderkoeling wordt ineens een groter risico.
Bevroren oortjes
Belangrijk is alert te zijn op hun oren. Deze kunnen namelijk bevroren raken, wat een groot gezondheidsrisico is. Katten reguleren de lichaamstemperatuur anders dan mensen. Wij zweten via onze huid. Een kat kan dit niet en regelen de lichaamstemperatuur via de voetzooltjes en de oren. De oren kunnen daardoor wel eens warm of koud aanvoelen. Wanneer deze echter te koud worden, kunnen ze bevriezen. De kleur zal bij bevroren oortjes veranderen of ze worden erg rood. Is dit het geval? Dan kunnen ze bevroren zijn en is het noodzakelijk zo snel mogelijk een dierenarts in te schakelen.
Kat naar buiten bij winterkou
Over het algemeen zul je merken dat je kat tijdens de koudste dagen uit zichzelf al minder graag naar buiten wil, maar een echte buitenkat zal misschien nog steeds graag eropuit willen. Gelukkig kan een kat in principe dus wel naar buiten, maar wees wat alerter. Laat het dier binnen wanneer hij het wil. Omdat katten altijd een warm plekje zoeken is de kans dat ze in de winter ergens binnen gaan zitten groter. Een open schuur bij buren of kattenluikje bij een ander huis kunnen dan ineens een interessant plekje zijn om lekker warm binnen te gaan zitten. Je zult dus wat beter een oogje in het zijl moeten houden.
Een aantal tips voor je kat tijdens de koude dagen:
- Zorg dat je kat niet onnodig buiten zit wanneer hij naar binnen wil. Een kattenluik is dus altijd open om binnen te komen en als het dier voor de deur zit laat je hem binnen wanneer je dit opmerkt.
- Omdat katten van een warm plekje houden is de kans dat ze (bij buren) in een schuur of garage gaan zitten groter. Wees daarom alert met open deuren.
- Een zojuist gebruikte auto heeft een warme motor welke voor katten een onweerstaanbaar plekje is om lekker op te warmen. Sowieso is het onder de motorkap vaak warmer dan buiten, een ideale schuilplek dus om even lekker op te warmen. Wees bij koude dagen daarom extra alert bij het starten en wegrijden!
- Strooizout en pekel zijn voor de pootjes van je kat niet fijn. Wanneer er veel gestrooid wordt is het verstandig de pootjes regelmatig te checken en schoon te maken. Beter nog laat je je kat dan even niet buiten.
- Zorg voor beschutting: een droog plekje uit de wind. Hier is het wat warmer en blijft het dier lekker droog tijdens een sneeuw of regenbui.
- Wees bij vrieskou alert op veranderingen in de kleur van de oortjes.
- Verandering van een vijver of sloot in een ijsbaan kunnen voor een kat erg interessant zijn. Dun ijs is dan gevaarlijk. Wees alert wanneer je kat bij bevroren water in de buurt is.
Met wat extra aandacht voor je kat komt het dier dus prima de koude dagen door!
Kat (witte Ragdoll) kwam thuis onder de modder en zeer nat en koud, heb hem met de douche kop schoon gemaakt, goed afgedroogd, maar nu slaapt hij heel veel en voelt koud aan. Heb hem met een vliesdeken op de bank gelegd met een straal kacheltje op hem, maar het lijkt dat zijn lichaam temperatuur laag blijft.
Hallo Hennie, laat je kat zo snel mogelijk door de dierenarts controleren. Een te lage lichaamstemperatuur is ook voor katten niet goed.