Draagtijd hond: hoe lang zijn honden zwanger?

Leuk, je hond is zwanger! De buik wordt dikker, er is een nestje met schattige puppy’s op komst! Maar… Hoe lang duurt de zwangerschap bij honden? Hoe lang is de draagtijd van een hond precies? De dracht verschilt echter per diersoort. In dit artikel wordt de dracht bij honden besproken zodat je precies weet wanneer dat nestje jonkies ter wereld zal komen!

Gemiddelde draagtijd

Vanaf het moment van dekking (het bevruchten van de hond) bedraagt de gemiddelde dracht zo’n 63 dagen, 9 weken. In de meeste gevallen ligt de gemiddelde dracht bij honden tussen de 58 en 70 dagen, maar het exacte aantal dagen verschilt per zwangerschap. Belangrijkste factor die invloed heeft op de exacte draagtijd is de grootte van het nestje. Hoe groter het nestje wordt, des te korter de zwangerschap zal duren. Zo wordt van een te lange dracht gesproken wanneer het meer dan 71 dagen duurt (in het geval van 3 of meerdere puppy’s) of langer dan 75 dagen bij één of twee jongen.

Voor het overzicht de cijfers nog eens op een rijtje:

  • Gemiddelde draagtijd hond: 63 dagen / 9 weken
  • Normale, gemiddelde draagtijd hond: 58 – 70 dagen
  • Maximale draagtijd 1-2 puppy’s: 75 dagen
  • Maximale draagtijd 3 of meer puppy’s: 71 dagen

Hoe zie je of je hond zwanger is?

Uiteraard merk je dit op gegeven moment aan een dikker wordende buik. Daarnaast zal het gedrag veranderen wanneer het dier bevrucht is geraakt. Het moment waarop je echter veranderingen begint te merken, is meestal pas in een later stadium.
Een dierenarts kan al veel eerder onderzoeken of je viervoeter in verwachting is. Vanaf een dag of 20 na het “dekken” (bevruchting) kan een dierenarts vaststellen of het dier zwanger is.

Bevalling

Voor de meeste hondenrassen vind de bevalling via de natuurlijke weg plaats. Sommige rassen hebben door hun lichaamsbouw echter een groter risico op geboorteproblemen. In die gevallen kan een keizersnede oplossing bieden. Het is dus altijd verstandig een dierenarts te bezoeken wanneer je vermoedt dat je hond in verwachting is om samen te bespreken of eventueel ingrijpen nodig zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *