Hoe oud wordt een hamster?

Hamsters, deze kleine knagers hebben op veel jonge kinderen een grote aantrekkingskracht. De schattige, kleine oogjes (en vooral hoe ze je met deze kraaloogjes vragend kunnen aankijken naar voedsel) maken op veel mensen indruk. In Nederland is de hamster dan ook een populair huisdier. Maar realiseer je ook dat een hamster verzorging nodig heeft. Een hamster koop je dus niet zomaar, je gaat een verplichting aan die meerdere jaren gevolgen heeft. Maar hoe oud worden hamsters precies? Wat is de gemiddelde levensverwachting voor deze diertjes? In dit artikel het antwoord:

Gemiddelde levensverwachting hamster

Hamsters worden helaas niet heel oud. De gemiddelde levensverwachting voor deze knagers is ongeveer 2 a 3 jaar. Daarbij hangt de leeftijd die hamsters bereiken af van het ras en de leefomstandigheden. Goede verzorging onder ideale omstandigheden verlengt de levensverwachting van het diertje. In die gevallen (en uiteraard hangt dit ook sterk af van de genen van het diertje) kan een hamster een maximale leeftijd van zo’n 7 jaar bereiken.

  • Gemiddelde levensverwachting hamsters: 2 a 3 jaar

Leeftijd afhankelijk van ras

De leeftijd die hamsters bereiken hangt erg sterk samen met het ras. Niet ieder ras wordt even oud. Chinese dwerghamsters bereiken meestal de hoogste leeftijd, een jaar of 3 a 4. Overige rassen worden vaak niet ouder dan 2 jaar. Onderstaand een overzicht van een aantal hamstersoorten en hun gemiddelde levensverwachting:

Hamsterras Levensverwachting
Roborovski Dwerghamster 3 jaar
Chinese Dwerghamster 3 – 4 jaar
Russische Dwerghamster 1,5 – 2 jaar
Syrische Hamster / Goudhamster 2 jaar
Campbelli Dwerghamster 1,5 – 2 jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *