Foto gestroopte neushoorn “Wildlife Photograph of the Year”

Een foto van een doodgeschoten neushoorn, gedood voor zijn hoorns, is in de prijzen gevallen en betiteld tot “Wildlife Photograph of the Year 2017”. De foto van de uit Zuid-Afrika afkomstige fotograaf Brent Stirton werd uit meer dan 50.000 foto’s als winnaar gekozen.

“Memorial to a species”

De foto, “Memorial to a species” getiteld, toont het trieste beeld van een volwassen, dode zwarte neushoorn. Op de plaats waar zijn hoorns horen te zitten is een grote vleeswond te zien. De stropers die het dier gedood hebben, gingen nauwkeurig te werk: om zo min mogelijk op te vallen hebben ze het dier ’s nachts met wapens voorzien van geluidsdempers om het leven gebracht en vervolgens de hoorns afgesneden. Deze hoorns zijn in veel landen veel geld waard omdat geloofd wordt dat de hoorns van neushoorns een geneeskrachtige werking hebben.

Bedreigde diersoort

Doordat verschillende culturen geloven in de geneeskrachtige werking van de hoorns, zijn ze erg gewild bij stropers. Ze kunnen grof geld verdienen aan de handel in hoorns. Door de intensieve jacht op de zwarte neushoorn is de diersoort tegenwoordig ernstig bedreigd: er zijn er momenteel nog maar zo’n 5.000 over in het wild. Ondanks het beveiligen van de dieren kan niet voorkomen worden dat stropers nog met regelmaat toeslaan en onschuldige dieren doden.

Boodschap achter de foto

De foto die nu in de prijzen gevallen is, is onderdeel van een fotoserie van deze fotograaf waarop dieren te zien zijn die door de mens gedood zijn. Door het winnen van de prijs hoopt hij dat er meer aandacht komt voor het dierenleed dat nog altijd plaatsvind.

Benieuwd naar de foto? Bekijk de foto hier (let op: kan als schokkend ervaren worden).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *