Je vijver in de winter

Wanneer de winter weer haar intrede doet wil je natuurlijk voorkomen dat de vissen in je vijver doodvriezen. Bij vrieskou kunnen vissen in diepere vijvers overleven omdat deze niet tot de bodem dichtvriezen. Een ondiepe vijver is echter een ander verhaal. Deze vijvers kunnen tot de bodem dichtvriezen, iets wat geen vis zal overleven. De juiste maatregelen treffen om dichtvriezen van je vijver te voorkomen is daarom noodzakelijk!

Vissen voeren in de winter

Met het voeren van je vissen moet je in de winter voorzichtig zijn. Wanneer de watertemperatuur beneden de 10 graden faalt kunnen vissen voedsel niet goed meer verteren. Het is op dat moment dan ook beter niet te voeren. Wanneer in het voorjaar de watertemperatuur weer oploopt kun je weer beginnen met het voeren van de vissen in je vijver.

Wees voorzichtig met goudvissen

Volwassen goudvissen kunnen de winter prima doorbrengen in een vijver, zo lang de watertemperatuur niet daalt beneden de 6 graden. Voor jonge exemplaren is dit een ander verhaal. Een jonge goudvis zal niet overleven in koud water. Haal ze in plaats daarvan binnen en laat de overwinteren in water met een temperatuur van ongeveer 20 graden. Zorg ook voor voeding voor deze jonge vissen.
Heb je sluierstaarten, telescoopogen, leeuwenkoppen of anderevissen in je vijver die gekweekt zijn uit goudvissen? Haal deze gedurende de wintermaanden ook binnen. In het voorjaar (vabaf half april) kunnen deze weer terug in de vijver.

Vijverplanten

Zorg dat in de vijver altijd groene planten aanwezig zijn, ook in de winter. Planten die ook in de winter groen blijven zijn bijvoorbeeld penningkruid, klein sterrenkroos en bronmos. De planten bieden beschutting en misschien nog wel belangrijker, produceren zuurstof in het water. Zeker in de koude wintermaanden, wanneer er ijs kan ontstaan op het water, is dit belangrijk. De zuurstofopname van het water is in dat geval lager dan normaal.

Tot slot een van de belangrijkste tips: zorg dat de vijver nooit helemaal dichtvriest. Houdt altijd een deel van de vijver ijsvrij zodat zuurstof optimaal opgenomen kan worden in het water en dat de temperatuur niet te laag oploopt. Er zijn handige “ijsvrijhouders” te koop die zorgen dat de vijfde nooit helemaal dichtvriest.

2 gedachten over “Je vijver in de winter

  • 24 februari 2021 om 16:35
    Permalink

    Wij hebben een grote rioolbuis, daar hebben de hele winter sluierstaarten en van die sluierstaarten met bolle ogen. zwarten, oranje, wit. Ze hebben het buiten met deze strenge vorst overleefd. Dit had ik zelf niet verwacht. Het was echt wel min 10, als het niet kouder was. Zag ze vandaag allemaal weer heerlijk zwemmen, samen met onze grote goudvissen. Want de sluierstaarten en de rest zijn er bijgekomen in de zomer, ze zijn ook nog heel klein. Iemand was zat van zijn sluierstaarten en heeft ze bij ons ingegooid, zaten in kleine kom in huis.

    Beantwoorden
  • 3 januari 2018 om 14:15
    Permalink

    Ik had geen idee dat volwassen goudvissen de winter prima kunnen doorbrengen in een vijver! Volgende lente wil ik een vijver in mijn tuin aanleggen en vissen kopen. Ik zal ervoor zorgen dat de watertemperatuur beneden de 6 graden niet daalt. Bedankt voor de informatie!

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.