Vervellen bij slangen

Net als alle andere reptielen, vervellen slangen om te groeien. Afhankelijk van de leeftijd van het reptiel zal het dier met regelmaat zijn oude vel uitdoen zodat plaatsgemaakt wordt voor een nieuwe huid. Het nieuwe vel zit direct onder de oude huid. Na het vervellen heeft het dier heeft weer prachtige frisse kleuren. Maar waarom vervellen slangen eigenlijk? En hoe herken je het? Lees alles over het vervellen bij slangen in dit artikel.

Hoe vaak vervelt een slang?

Jongere slangen vervellen vaker omdat ze snel groeien. Ze groeien sneller uit hun vel en zullen daarom met regelmaat een nieuw vel krijgen, zo om de 4 tot 8 weken. Een volwassen en volgroeide slang vervelt aanzienlijk minder vaak.

Waarom vervellen slangen

Wanneer een slang gaat vervellen is zijn vel als het ware te krap geworden. Het dier is uit de huid gegroeid. De opperhuid zit te strak om het lichaam en moet dus uit en plaatsmaken voor een nieuwe huid. Het is dus onderdeel van het groeiproces van het lichaam.

Hoe herken je vervellen?

vervellende slang wazig oogDat een slang gaat vervellen is aan een aantal zaken te merken. Ten eerste zal het uiterlijk van de slang veranderen. De ogen en huid zullen veranderen van kleur. Beiden worden wat grijs/blauwachtig. Het vel zal losser gaan zitten.
Daarnaast vermindert de eetlust van het reptiel. Doordat de ogen vertroebelen ziet het dier aanzienlijk minder goed. Het is verstandig om in deze fase geen voer te geven, de slang wil het liefst met rust gelaten worden.

Leuk feitje: De vervelling begint bij de kop en zelfs de ogen vervellen mee! Het oude vel wordt als een sok naar achter toe afgestroopt. Hierdoor zal het altijd binnenste buiten komen te zitten.

Hoe gaat dat vervellen precies?

slangenhuidOm te kunnen gaan vervellen dient de huidige huid los te komen. Doordat deze strak om het lichaam zit, gaat dit niet vanzelf. Om deze reden maakt een slang voor het vervellen een onderhuidse vloeistof aan die de opperhuid losweekt van het lichaam. Dit vocht geeft door de prisma van de huid een wazige, blauwachtige, gloed. Nadat de oude huid van de slang volledig losgeweekt is, wordt de vloeistof na ongeveer vijf dagen weer opgenomen in het lichaam en kleuren de ogen en huid terug naar normale kleur. Het vel zit nu los om het lichaam.
Om de huid vervolgens kwijt te raken, zal de slang met zijn neus over een scherp voorwerp gaan schuren. Omdat de huid hard is, zal deze na door het schuren losbarsten. Met behulp van spiersamentrekkingen kan de slang vervolgens uit zijn huid kruipen en zijn oude jasje binnenstebuiten uitdoen. Het klinkt als een hele opgave, maar in de meeste gevallen duurt het vervellen slechts een paar minuten (gemiddeld tussen de 3 en 10 minuten). Wanneer het dier volledig verveld is, kleurt de huid weer fel en glanst weer. Ook de ogen vervellen, vandaar ook het vertroebelen van de ogen voorafgaand aan het vervelproces.

Vervellen weerspiegelt gezondheid slang

Een gezonde slang vervelt in één deel, er blijven geen resten oude huid achter op het lichaam. Wanneer er herhaaldelijk gedeeltes achterblijven, is dit meestal een teken dat er iets mankeert met de gezondheid van het dier. Het voedingspatroon van het dier kan verstoord zijn of de relatieve luchtvochtigheid in de leefomgeving van het dier is te laag. Je kunt in dat geval een handje helpen door de huid langzaam los te weken. Doe dit door het dier met regelmaat te laten weken in een natte tas van stof. Eventueel kun je zonnebloemolie gebruiken om de huid verder los te laten. Het werkt een beetje als de natuurlijke vloeistof die het dier zelf aanmaakt.

Grappig weetje:

Wanneer een slang vervelt rekt de oude huid op. Het vel dat je na afloop zult aantreffen is daardoor groter dan het dier daadwerkelijk is. Meestal is de oude huid tussen de 5 en 20% langer dan de daadwerkelijke lengte van het reptiel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.