Hoeven van je paard verzorgen

De hoeven van je paard vragen een goede verzorging. Immers: zonder goede hoeven geen goed paard. Om ervoor te zorgen dat je paard geen vervelende aandoeningen zoals hoefzweer, hoefbevangenheid of hoornscheur krijgt, moeten zijn hoeven regelmatig worden bekapt.

De hoefsmid

De hoefsmid heeft alle kennis van de paardenhoeven en kan de juiste verzorging goed toepassen. Als professional ziet deze specialist direct welke verzorging nodig is om de hoeven in optimale conditie te houden. De hoefsmid hanteert hierbij diverse manieren van bekappen. Een daarvan is de “witte lijnmethode”. Hierbij kort de hoefsmid onder meer de wand en steunsels in tot zoolniveau en snijdt hij de verzenen bij tot dezelfde hoogte als de straal. Welke methode nodig is kan verschillen per behandeling.

Hoe vaak moeten hoeven bekapt worden?

Voor de beste verzorging is het belangrijk de hoeven ongeveer om de zeven weken te laten bekappen. Sla geen keer over en wees hier consequent in. Een goede verzorging van de hoeven is onmisbaar voor de gehele gezondheid van het dier!

Zelf de hoeven gezond houden

Zelf kun je er ook wat aan doen om de hoeven van je paard gezond te houden. Laat je paard bijvoorbeeld regelmatig op een harde ondergrond lopen en houd zijn hoeven goed in de gaten. Besteed tijdens de verzorging van je paard altijd aandacht aan de hoeven. Krab ze elke dag uit, zeker na een buitenrit is dit extra belangrijk. Check hierbij altijd of er geen ongewenst vuil of steentjes tussen het ijzer en de hoef terecht is gekomen. Borstel de hoeven vervolgens schoon met wat water en je paard kan weer helemaal netjes de wei, paddock of stal in!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.