Een eigen paard aanschaffen

Voor veel paardenliefhebbers is het hebben van een eigen paard de grootste wens. Maar er komt veel bij kijken, van intensieve verzorging tot de nodige kosten. Het is daarom belangrijk jezelf vooraf goed af te vragen of je voldoende tijd en financiële middelen hebt om het dier goed te verzorgen. In dit artikel de belangrijkste aandachtspunten wanneer het gaat om het aanschaffen van een paard.

Waarom wil je een paard?

Een paard is iets anders dan bijvoorbeeld een hond of kat. Een paard neem je niet zomaar even in huis. Een stal of weide is nodig waar het dier in kan leven. Daarnaast vergt een paard of pony meer aandacht en verzorging dan een huisdier. Vraag jezelf daarom goed af waarom je eigenlijk een eigen paard zou willen hebben. Stel jezelf daarom de volgende vragen en beantwoord deze heel eerlijk voor jezelf:

  • Ben ik een ervaren ruiter met voldoende tijd om het dier goed te verzorgen?
  • Heb ik voldoende financiële middelen voor de verzorging van een paard?
  • Vind ik het leuk tijd in de verzorging van een paard te steken?
  • Vind ik dit over een aantal jaar nog steeds leuk?

Kun je niet al deze vragen volmondig met “ja!” antwoorden, dan ben je beslist niet geschikt zelf een paard te houden.

Het soort of ras bepalen

Verschillende soorten en paarden van verschillende rassen hebben ieder hun eigenschappen en kenmerken. Niet ieder paard is daarom in voor iedereen even geschikt. Het kiezen van het juiste soort hangt sterk af van je wensen. Als je het leuk vindt wat dieren in de wei te laten lopen, dan is een klein paard dat makkelijk te verzorgen is een goede optie. Denk aan rassen als een Shetlander of een A-pony van een makkelijk te verzorgen ras. Vaak wordt ook voor een pony gekozen wanneer het een wens is van een kind een paard te hebben. Maar realiseer je wel goed dat de pony klein blijft en de kinderen opgroeien en mogelijk uitgekeken raken op het dier. Een groot paard is echter voor kleine kinderen weer geen optie omdat de verzorging van een groot paard niet door kinderen te doen is.
Wil je een recreatiepaard? Je kiest dan het best voor een huis-, tuin- en keukenpaard. Laat een sportpaard beter links liggen. Wanneer je juist wel een sport wilt gaan beoefenen, kies dan voor een paard met aanleg voor springen of dressuur.
Maar misschien nog wel het allerbelangrijkste, ga altijd voor een paardenras of -soort waarbij het karakter, het uiterlijk en de hoeveelheid verzorging goed bij je passen. Je zult dan het meest plezier hebben aan het hebben en verzorgen van het dier!

Meer over verschillende paardenrassen

Huisvesting

Paarden zijn kuddedieren die vluchten bij gevaar. In het wild is het dier bijna de gehele dag bezig met het zoeken naar voedsel. Laat een paard daarom het grootste deel van het jaar in een wei lopen. Het dier heeft zo de benodigde bewegingsruimte om gezond en fit te blijven. Een groot aantal ponyrassen, zoals Shetlandpony’s of IJslanders, kunnen dag en nacht buiten in de wei blijven. Als de dieren gewend zijn om altijd buiten te staan, kan dit zonder beschutting. Bij paarden is dit afhankelijk van het type paard en de beharing. Arabieren en Engelse volbloeden hebben een dunne huid en vacht. Zorg dat deze dieren ’s nachts een geïsoleerde stal hebben. Andere paardenrassen, zoals bijvoorbeeld Friezen, kunnen buiten staan. Ze moeten dan wel beschutting kunnen zoeken (afdak en 2 tot 3 dichte wanden). Laat paarden als het meer dan vijf graden onder nul is in ieder geval niet op een kale vlakte zonder beschutting staan.

Een paard kost tijd

Realiseer je goed welke tijdsbesteding komt kijken bij het bezitten van een paard. De dagelijkse verzorging, voeden, zorgen voor beweging, het kost allemaal een flinke tijdsinvestering. Wanneer je het paard helemaal zelf wilt gaan verzorgen (en dus geen hulp wilt van stalpersoneel of andere verzorgers), reken dan op minimaal 3 uur per dag dat je nodig zult zijn met je paard. Wanneer het dier getraind moet worden voor deelname aan wedstrijden kun je hier nog wel wat uurtjes bij optellen.
Vraag jezelf dus goed af of je deze tijdsinvestering nu en in de toekomst wilt en kunt maken. Ondanks de daarbij komende kosten kan het uitbesteden van een deel van de verzorging anders een heel goed alteratief zijn.

Kosten

En dan nu een van de belangrijkste vragen voor veel mensen die een paard willen hebben: wat zijn de kosten die hierbij komen kijken? We proberen je hierna wat meer inzicht te geven in de te verwachten kosten, maar deze verschillen sterk per soort paard en wens van de eigenaar.

Aanschaf

De aanschaf is de eerste grote kostenpost waar je tegenaan loopt. Deze aanschafprijs wordt bepaald door het soort en ras paard. Een raspony met papieren is duurder dan een pony die deze papieren niet heeft. Hieronder een indicatie voor de aanschafprijs:

  • Gemiddelde pony (geen ras): 300 – 2000 euro
  • Wedstrijdpony: tot wel 20.000 euro of zelfs meer
  • Paard: afhankelijk van ras, 750 tot soms meer dan 5000 euro
  • Wedstrijdpaard: Vele malen meer (unieke wedstrijdpaarden gaan voor vele miljoenen weg)

Verzorging

Ook aan de verzorging van een paard zijn natuurlijk de nodige kosten verbonden.

  • Stal in een pensionstal (incl. voer): 160-300 euro / maand
  • Vrij laten lopen paard: 100 euro per maand
  • Wormkuur: vier keer per jaar, per keer +/- 20 euro
  • Verzorging hoeven: +/- 50 euro

Overige kosten

Verder zijn er een hoop variabele kosten om rekening mee te houden:

  • Dierenarsbezoekjes
  • Vaccinaties (bijv. influenza)
  • Verzorgingsproducten (borstels, tuig etc.)
  • Oppas als je even zelf geen tijd hebt voor verzorging
  • etc.

Meer over de kosten van het hebben en verzorgen van een paard

Met vakantie? Zorg tijdig voor verzorger

Vakantie is natuurlijk leuk, maar houd er wel rekening mee dat je paard niet zomaar een tijdje zonder verzorging kan. Voordat je met vakantie gaat is het dan ook belangrijk tijdig goede vervanging voor de verzorging en het berijden van je paard te regelen. Als je dit ruim voor je vertrekt regelt kan je de vervanger alvast kennis laten maken met het dier. Zo kennen ze elkaar vast en weet de “oppas” hoe met het dier en zijn eigenaardigheden om te gaan.

Dus, is een paard geschikt voor je?

Een hoop dingen om op te letten dus! Koop nooit een paard als je twijfelt of je een van bovenstaande wel kunt opbrengen. Als je niet voldoende tijd hebt voor de verzoring, de financiele lasten niet kunt opbrengen of gewoonweg twijfelt of je het hebben van een eigen paard wel zo leuk blijft vinden, neem geen eigen paard! Ben je wel overtuigd? Orienteer je vast op de huisvesting, voeding en verzorging in je omgeving en ga in overleg met mensen die al een paard hebben. Laat je goed informeren en kijk desnoods een tijdje mee met iemand die een paard bezit. Nog steeds overtuigd? Dan kun je een paard gaan aanschaffen! Een laatste, heel belangrijke tip: laat het paard dat je overweegt aan te schaffen medisch onderzoeken door een dierenarts gespecialiseerd in paarden. Een op het oog gezond paard kan onderhuids altijd iets mankeren. Na een goede medische check kom je minder snel voor nare verrassingen te staan. En als allerlaatste advies: geniet van je paard! 🙂