Hoeveel magen heeft een koe?

Koeien staan erom bekend meerdere magen te hebben. Maar hoeveel zijn dit er precies? En waarom heeft een koe meerdere magen? Heeft iedere maag andere functies? Dit artikel geeft antwoord op alle vragen rondom de magen van een koe.

Hoeveel magen heeft een koe nu precies?

Een koe heeft 4 magen. Iedere maag heeft een eigen functie en is dus onmisbaar in het verteringsproces. Het gras dat de koe eet legt dus een hele reis af. In de vier magen vinden verschillende processen plaats die gezamenlijk ervoor zorgen dat het voedsel goed verteerd wordt.

Waarom heeft een koe meerdere magen?

Koeien hebben een ander dieet dan bijvoorbeeld mensen of de meeste andere dieren. De maaltijd van runderen bestaat uit plantaardig voedsel, voornamelijk grassoorten. Doordat de structuur van plantaardig voedsel anders is, heeft de koe een ander spijsverteringsgestel. De cel-structuur van plantaardig voedsel is namelijk aanzienlijk steviger en taaier dan bij andere voedselsoorten. Mensen kunnen deze slechter verteren, maar koeien zijn door hun spijsverteringsgestel hiertoe beter in staat. De eerste drie magen van de koe zijn als het ware voorverwerkers die het voedsel alvast voorbereiden voor de laatste maag. De voedingsstoffen kunnen daar vervolgens optimaal aan de voeding onttrokken  worden.

De 4 magen van een koe

De vier magen van de koe hebben ieder een eigen naam en functie:

  1. Pens – De eerste maag waar het opgegeten gras komt is de Pens. Wanneer een koe gras eet kauwt het dier vrijwel niet. Het gras wordt direct doorgeslikt en komt direct in de pens aan. Wanneer deze maag vol is (en dat duurt wel even, de maaginhoud is bij sommige koeien wel 120 liter), komt het gras terug in de mond. Dit is het moment wanneer de koe het gras daadwerkelijk fijnkauwt en opnieuw inslikt.
  2. Netmaag – Nadat de koe het gras herkauwd heeft, kom het terecht in de tweede maag: de netmaag. Deze maag zorgt ervoor dat het voedsel goed wordt voorbereid op de vertering. Er worden balletjes gevormd die vervolgens doorstromen naar de derde maag.
  3. Boekmaag – Het voedsel uit de netmaag komt terecht in de boekmaag. Deze maag onttrekt het vocht uit het verteerde gras, waarna het voedsel doorgaat naar de vierde en laatste maag.
  4. Lebmaag – De vierde maag is de lebmaag. Deze lijkt het meest op de maag van zoogdieren die niet herkauwen, waaronder ook de mens. Deze maag verwerkt het voedsel en zorgt voor de vertering. Wanneer deze maag klaar is, wordt het voedsel naar de dunne darm doorgegeven.  Hier worden de voedingsstoffen aan het verteerde voedsel onttrokken en worden deze via de wand van de dunne darm in het bloed opgenomen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *