Chinchilla voeding

Chinchilla eet uit hand
Chinchilla’s zijn vrij lastige eters. Ze hebben een gevoelige maag en kunnen daardoor niet alles zomaar eten. Het best worden deze dieren daarom gevoed met speciale chinchilla-korrels, chinchillapellets genoemd. Deze korrels bevatten alle voedingsstoffen die het dier nodig heeft om gezond te blijven.

Natuurlijk dieet

Chinchilla’s zijn van nature gewend om in onvruchtbare gebieden te leven en hebben daardoor een vrij bijzonder eetpatroon. In de woestijn eten de beestjes droog gras, bladeren en… cactussen! Die laatste benaderen ze op een bijzondere manier: ze knagen een gat in de wortels van de cactus en kruipen vanaf daar in de holle plant, waar ze wederom een gat in knagen om zo veilig bij de vruchten van de cactus te komen. De darmen van de chinchilla hierdoor gewend aan droge en zeer vezelrijke voeding. De juiste voeding voldoet in deze behoeften.

Gevoelig verteringsstelsel

Chinchilla’s hebben gevoelige darmen en een gevoelige maag. Ze kunnen dus niet zomaar iets anders eten dan voer dat specifiek voor deze dieren bedoeld is. Geef dus zeker geen gemengd voer dat bedoeld is voor andere knaagdieren of konijnen. Dat is ongeschikt omdat het niet alle goede voedingsstoffen bevat en kan zelfs schade toedoen aan de gezondheid van het dier.

Chinchillapellets

Deze specifieke voeding voor chinchilla’s is samengesteld met de juiste ingrediënten die het dier gezond houden. Het bevat precies de juiste vitaminen, mineralen, vezels en andere voedingsstoffen die de chinchilla nodig heeft om gezond te blijven. Deze voeding is bij de meeste dierenwinkels gewoon online te bestellen:


Supreme Science Selective chinchillapellets Chinchillapellets; deze voeding, speciaal voor chinchilla’s bevat precies de samenstelling van vitamninen, mineralen en voedingsstoffen die het dier nodig heeft om gezond te blijven.

Aanvullende voeding

Behalve hardvoer hebben chinchilla’s dagelijks vers hooi nodig om de spijsvertering goed op gang te houden. Het best geef je dit iedere dag op het moment dat de beestjes actief worden: in de namiddag of begin van de avond. Geef niet te veel groenvoer, dit kan tot ernstige problemen met de darmen leiden. Grassprietjes of een blaadje andijvie kunnen echter geen kwaad en je chinchilla vindt tarwearen ook erg lekker!

Drinkwater

Naast eten is voldoende drinken natuurlijk ook erg belangrijk. Drinkwater kan gemakkelijk in een glazen of kunststof drinkfles gegeven worden met een stalen drinktuit. Er kan gekozen worden voor een drinkfles die ook vaak voor konijnen gebruikt wordt. Zorg dat deze fles wel frequent wordt schoongemaakt; een glazen fles kun je het best regelmatig even uitkoken en een kunststof fles vervang je bij voorkeur jaarlijks door een nieuw exemplaar.

Veranderingen in dieet

Chinchilla’s zijn gevoelige dieren, veranderingen in het dieet kunnen invloed hebben op de gezondheid van het dier. Pas dus goed op met veranderingen in het voer.

https://www.dierennieuws.nl/knaagdieren/de-voeding-van-een-chinchilla
https://www.dierennieuws.nl/knaagdieren/het-voer-van-je-chinchilla