Kat doet behoefte in de tuin, wat kun je hieraan doen?

Het wordt weer mooier weer, de temperaturen lopen op en langzaamaan laten we de kou achter ons: de lente breekt aan! Katten houden van het lekkere weer en gaan vaker naar buiten. Maar dit brengt soms ook ongewenste situaties met zich mee, bijvoorbeeld wanneer je kat zijn behoeften in de tuin doet. Je hebt een kattenbak klaarstaan, maar toch geeft je kat de voorkeur aan je tuin. Daar ben je als baasje natuurlijk niet blij mee! Wat kun je daaraan doen?

Uitwerpselen ongezond voor mens

Dat je kat zijn behoeften in de tuin doet is natuurlijk niet wenselijk. Het stinkt niet alleen, maar de uitwerpselen van een kat kunnen ook besmettelijk zijn voor mensen. Toxoplasmose, oftewel kattenziekte, wordt veroorzaakt door een parasiet. Vooral zwangere vrouwen en jonge kinderen moeten oppassen voor besmetting met deze parasiet. Graven in de tuin tussen de behoeften van je kat kan dus best ongezond zijn. Het is dus wenselijk dat je kat gewoon keurig de kattenbak gebruikt.

Tips om je kat zijn behoeften ergens anders te laten doen

Maar hoe houd je je kat dan uit de tuin? Er zijn een aantal dingen waar katten niet van houden waarmee je je kat gemakkelijk uit het groen kunt houden:

 • Boomschors

  Vind je kattenuitwerpselen op een specifieke plek in de tuin? Strooi daar boomschors of steentjes overheen. Een combinatie van grote en kleine stukken schors als bodembedekking in je tuin kan katten tegenhouden om jouw tuin als toilet te gebruiken. Het voelt onprettig aan de pootjes en het dier zal een ander plekje zoeken. Fijn zand werkt niet, daar laten katten zich niet door tegenhouden.

 • Gaas spannen

  Je kunt de kat natuurlijk ook weren uit je tuin door een stukje ontoegankelijk te maken. Heb je bijvoorbeeld een moestuin? Scherm dit specifieke stuk van de tuin af voor je eigen kat en/of buurtkatten door een stuk grof gaas over de moestuin te spannen zodat katten er niet in kunnen om hun behoefte te doen. Kippengaas rondom het stukje werkt ook, maar dient hoog genoeg te zijn.

 • Koffiedik

  Misschien heb je er wel eens van gehoord, maar het werkt vaak goed: koffiedik in je tuin strooien. De meeste katten hebben een hekel aan de geur die koffiedik geeft. En werkt het niet voor de katten, dan is het altijd nog goed voor de plantjes in de tuin!

 • Trainen

  Dit werkt natuurlijk alleen als je overlast ondervindt van je eigen kat, maar ook training kan een oplossing zijn. Laat je kat eerst alleen in de tuin als jij erbij bent. Een kitten kun je zo het juiste gedrag ( zijn behoefte doen op de kattenbak) nog aanleren.

Natuurlijk werken deze oplossingen voor jou, maar je kat kan wel besluiten zijn behoeften in de tuin van de buren te gaan doen. Een goede training van jongsafaan is daarom het best.

Andere tips?

Bovenstaande oplossingen kunnen goed werken, maar misschien heb je zelf nog wel goede tips. Laat ze achter in de opmerkingen hieronder en help mede-kattenbaasjes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.