Ideale omgevingstemperatuur in huis voor katten

We krijgen de vraag regelmatig, zeker nu de winter zijn intrede doet: wat is nu de ideale omgevingstemperatuur voor mijn kat? Veel katten lijken de warme plekjes op te zoeken en liggen lekker tegen de verwarming of op een ander warm plekje. Maar wat is nu de ideale temperatuur voor onze katten? En kunnen ze tegen een koudere leefomgeving?

Omgevingstemperatuur katten

De ideale temperatuur in huis waar katten leven is ongeveer 21 tot 22 graden, dit vinden de dieren het lekkerst. Dat ze dit het meest comfortabel vinden betekent niet dat je je huis nu moet opstoken tot deze temperatuur. Gelukkig niet met de huidige energieprijzen! Een kat kan namelijk prima tegen een wat koudere (of in de zomer warmere) omgeving. In principe verdragen ze temperaturen tot het vriespunt en aan de warme kant temperaturen tot 30 graden of hoger. Ze zullen het misschien wat minder aangenaam vinden, net als wij, maar met de juiste voorzieningen (warm kleedje, voldoende water etc.) kunnen ze prima in deze omgevingen leven. Je kunt je verwarming dus best een paar graadjes lager zetten!

  • Ideale temperatuur: 21-22 graden
  • Prima temperatuur: 10-25 graden
  • 0-35 graden overleeft een kat zonder problemen, maar vind het dier niet aangenaam

Kat heeft het niet snel te koud

De dikke vacht die de meeste kattenrassen hebben zorgt ervoor dat het dier lekker warm blijft. Ze zullen het daarom ook niet snel te koud hebben. Dit hangt natuurlijk wel af van de omstandigheden die het dier gewend is. Een kat die nooit buiten komt zal anders ruien en daardoor misschien in de winter een minder dikke vacht hebben dan een kat die vaak buiten komt. Pas zeker op met naaktkatten, deze hebben geen vacht en kunnen het daardoor wel sneller koud hebben!

Kat houd van warme plekjes

Dat een kat het niet snel koud heeft is niet terug te zien in de voorkeur voor warme plekjes van veel katten. Ze houden van een zachte, knusse en warme omgeving. Een mandje, dekentje of kussen heeft de voorkeur om lekker op te liggen en ontspannen. Zorg er daarom voor dat wanneer de omgeving wat kouder wordt, je kat nog altijd een lekker warm en knus plekje heeft. Zet zijn mandje bijvoorbeeld lekker voor de verwarming!

Omgevingstemperatuur kittens

Voor kittens ligt het wat anders. Een kitten is veel minder bestand tegen lage temperaturen en dient, zeker in de eerste weken, goed warm te blijven. De temperatuur voor de omgeving moet dan ook een stuk warmer zijn. Dit geldt wel voor kittens die geen moeder hebben.

Bij moederloze kittens wordt de eerste week een omgevingstemperatuur aangeraden van 30-32 graden Celsius. De 4 weken daarna kan deze geleidelijk teruggebracht worden naar zo’n 20-21 graden in week 5.

Heeft de kitten wel een moederdier in de omgeving? De moederpoes zal de kittens warm houden, maar toch is een warmere omgevingstemperatuur wel wenselijk. Houd bij kittens met een moederdier een omgevingstemperatuur aan van rond de 26 graden.

  • Met moederpoes in omgeving: 26 graden
  • Moederloze kittens:
    • Week 1: 30-32 graden
    • Week 2 – 5: geleidelijk terug tot +/- 21 graden

Raadpleeg zeker bij kittens bij twijfel altijd een expert, een te lage (lichaams)temperatuur kan slecht voor de diertjes zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *