Hondenpaspoort verplicht vanaf 2020

Honden moeten vanaf 2020 in het bezit van een dierenpaspoort zijn. De nieuwe regelgeving geldt voor iedere pup die vanaf dat jaar geboren en iedere hond die vanaf dat moment Nederland ingevoerd wordt. Minister Schouten van Landbouw (CU) heeft deze maatregel aangekondigd in de strijd tegen malafide hondenhandel.

Terugdringen malafide hondenhandel

De regelgeving wordt in het leven geroepen om de malafide hondenhandel in te perken. Fokkers en handelaren die de dieren vanuit het buitenland invoeren en het nalaten de dieren te registreren kunnen zo worden opgespoord. Nog te vaak wordt er op dit moment geen aandacht aan het dierenwelzijn besteed en worden de honden puur voor de winst verhandeld.

Maatregel om dierenwelzijn te verbeteren

Het verplichte hondenpaspoort is één van de maatregelen om het dierenwelzijn verder te verbeteren. Het paspoort moet baasjes alle achtergrondinformatie van hun dier geven. Herkomst, eerdere baasjes en medische informatie is in het document opgenomen. Deze informatie geeft meer inzicht in de afkomst van het dier.

Verbetering mogelijk

In Nederland worden ieder jaar meer dan 150.000 honden aangeschaft, waarvan ongeveer een derde uit het buitenland komt. “Dit levert welzijns- en gezondheidsproblemen op voor de dieren, die vaak te jong en met vervalste papieren Nederland binnenkomen”, aldus minister Schouten. Daarnaast bestaat het risico dat de honden besmet zijn met hondsdolheid, een ziekte die ook voor mensen dodelijk is.

Paspoort geeft inzicht in afkomst

Wanneer de dieren geregistreerd zijn, wordt wordt het moeilijker voor mensen met verkeerde bedoelingen om te sjoemelen met honden. Registratie biedt meer zekerheid omtrent afkomst en gezondheid van de dieren. Iemand kan zo direct achterhalen waar het dier vandaan komt. Chippen en registratie van de chip is nu al verplicht, het paspoort is een vervolgstap die meer zekerheid moet geven.

Eigenaren van honden die straks geen paspoort hebben riskeren een boete of dwangsom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.