Overstappen op ander kattenvoer

soorten kattenvoer

Iedere plotselinge verandering van voeding kan voor een kat problemen opleveren. Door een verandering in de samenstelling van het dagelijkse eten kunnen de darmen en maag van het dier van slag raken. Dunne ontlasting of zelfs diarree kunnen het gevolg zijn. Het gevoelige spijsverteringsstelsel moet om die reden rustig wennen aan nieuwe voeding.

Waarom wisselen van kattenvoer?

Overstappen op ander kattenvoer kun je het best zo min mogelijk doen. Er kunnen echter redenen zijn waardoor overstappen onvermijdelijk is. Dit kan het geval zijn tijdens de groei. Een kitten heeft andere voedingsbehoeften dan een volwassen kat. Daarnaast kunnen bepaalde lichamelijke condities zorgen voor veranderende voedingsbehoeften. Een gecastreerde kat geef je eveneens bij voorkeur andere voeding dan een kat die niet gecastreerd is. Allergische reacties op voeding maakt overstap naar ander voer eveneens onvermijdelijk. Tot slot is de smaak van het dier natuurlijk ook een belangrijke reden om eventueel van voer te wisselen. Als de kat niet met plezier eet en altijd zijn brokjes laat staan kun je vaak beter voor een ander merk kiezen.

Overgangsperiode

Om het spijsverteringsstelsel van je kat rustig te laten wennen aan nieuwe voeding is het verstandig een overgangsperiode in te plannen wanneer je overstapt van voer. Neem bij voorkeur acht weken de tijd om je kat rustig te laten wennen. Start met een klein beetje nieuw voer te mengen bij de huidige voeding. De verhouding verschuif je vervolgens gedurende deze acht weken totdat er alleen nieuwe voeding over blijft. Je kat heeft zo rustig kunnen wennen aan de nieuwe brokjes of aan het nieuwe zachtvoer.
Deze overgangsperiode is erg belangrijk. Zo kan niet alleen het lichaam wennen aan andere voedingsstoffen, maar kan het dier ook aan de nieuwe smaak wennen. Daarnaast maakt dit het gemakkelijker voor jezelf om te achterhalen wat de effecten van de nieuwe voeding zijn op de gezondheid van de kat. Merk je bijvoorbeeld dat hij er energieker van wordt, of juist niet?

Schema voor wisselen van voer:

Dag 1-3 75/25
(75% huidig voer,
25% nieuw voer)
Dag 4-7 50/50
(50% huidig voer,
50% nieuw voer)
Dag 8-10 25/75
(25% huidig voer,
75% nieuw voer)

Tip: koop proefverpakkingen

Wanneer je overstapt op ander voer is het verstandig eerst een proefverpakking of proefpakket te kopen. Je kunt zo met een kleine hoeveelheid testen hoe het dier reageert op de nieuwe voeding. Verdraagt hij het niet goed of valt het eten niet in de smaak? Dan kies je gemakkelijk een ander merk of smaak.