Dieetvoeding voor katten

te zware kat
Gelukkig hebben de meeste katten geen dieetvoeding nodig. Ze zijn prima op gewicht en kunnen met standaard kattenvoer uit de voeten. Maar steeds vaker hebben katten te kampen met overgewicht. En net als bij mensen is overgewicht bij katten schadelijk voor de gezondheid van het dier. Deze katten zijn gebaat bij speciale voeding: dieetvoeding. En dit geldt niet alleen voor katten die te zwaar zijn. Ook katten die specifieke ingredienten niet verdragen en een allergie hebben voor bepaalde voedingsstoffen hebben, zijn aangewezen op speciale voeding. In dit artikel speciale aandacht voor de eerste groep: katten waarbij speciale voeding moet zorgen voor een gezond gewicht. Op zoek naar speciale voeding voor katten met allergie? Bekijk dan de hypoallergene kattenvoeding.

Wees voorzichtig met diëten bij katten

Een kat met overgewicht is vaak lastig weer op normaal gewicht te krijgen. Een crashdieet is voor katten namelijk niet mogelijk en brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Zo kan er bij te snel afvallen leververvetting optreden. Er hoopt zich dan vet op in de levercellen, iets wat op termijn voor een ontsteking van de lever kan zorgen en in ernstige gevallen levensbedreigend kan worden. De kans op het ontwikkelen van leververvetting is al aanwezig wanneer een kat 48 uur niet eet of meerdere dagen achter elkaar minder dan 50-75% van de gebruikelijke calorieen binnenkrijgt.

Het is daarom belangrijk dat een kat niet te snel afvalt. Houd een maximaal gewichtsafname van 1 tot 2% per week aan en bereken dit iedere week opnieuw. Na een week moet je dit percentage dus opnieuw weer berekenen over het dan actuele gewicht. Met deze manier van afvallen ben je er zeker van dat je kat al zijn benodigde energie en voedingsstoffen binnenkrijgt.

Voorkom overgewicht met callorie-arm dieetvoer

Naast intolerantie voor specifieke ingrediënten kan het voorkomen of beperken van overgewicht ook een reden zijn te kiezen voor dieetvoeding. De voeding bevat extra ingrediënten waardoor het dier een vol gevoel heeft, maar die weinig aanzetten. De voeding is laag in calorieën, maar geeft wel een vol en voldaan gevoel en voorziet het dier van de benodigde voedingsstoffen. Zeker wanneer een kat weinig actief is en een grote eetlust heeft (bijvoorbeeld ook na castratie) is een aangepast dieet raadzaam.