Caloriearm kattenvoer

Caloriearm kattenvoer is een dieetvoeding speciaal bedoeld voor het reguleren van het gewicht van het dier. De samenstelling zorgt ervoor dat het dier de benodigde voedingsstoffen voor een gezonde lichaamsontwikkeling binnenkrijgt, maar hiermee minder energie tot zich neemt. Deez voeding is daarom bedoeld voor katten die overgewicht hebben of gevoeliger zijn dit te ontwikkelen. Op deze pagina lees je alles over caloriearm kattenvoer, de samenstelling en welk caloriearm kattenvoer het best is voor jouw kat.
caloriearm kattenvoer voorbeelden

Wanneer caloriearm kattenvoer geven?

Caloriearm kattenvoer kun je om meerdere redenen geven:

Afvallen bij overgewicht

caloriearm kattenvoer kun je geven wanneer je kat te zwaar geworden is en overgewicht ontwikkeld heeft. Door een deel van de calorieën uit het dieet te schrappen krijgt het dier minder calorieën binnen dan hij verbruikt. Net als bij mensen zal het lichaam de benodigde energie dan gaan halen uit de vetreserves, met dalend gewicht als gevolg. Het dier valt dus af.

Preventief: voorkomen van overgewicht

Ook wanneer je wilt voorkomen dat je kat te dik wordt kan caloriearm kattenvoer een oplossing zijn. Zeker bij katten die beneden gemiddeld actief zijn, bijvoorbeeld binnenkatten, kan dit soort voeding nuttig zijn. Een kat laten afvallen is een stuk lastiger dan te voorkomen dat een kat overgewicht ontwikkelt.

Let op!

Schakel niet op eigen houtje zomaar over op caloriearme voeding voor je kat. Overleg altijd vooraf met een dierenarts die het gewicht en de gezondheid van het dier beoordeelt. Voor een kat kan te grote verandering in hoeveelheid voedingsstoffen gevolgen hebben voor de gezondheid van het dier.


Wanneer spreken we van caloriearm kattenvoer?

Caloriearm kattenvoer bevat minder calorieën dan het gemiddelde kattenvoer, dat zal je niet verbazen. Volgens de richtlijnen van de European Pet Food Industry Federation (FEDIAF) heeft caloriearm kattenvoer 15 procent minder calorieën dan soortgelijk kattenvoer voor volwassen katten. In de praktijk zullen de koolhydraten die in normale voeding zorgen voor de meeste calorieën vervangen worden door ingrediënten die veel eiwitten bevatten. Meestal bedraagt het aandeel eiwitten in deze voeding minimaal 35%. Het percentage koolhydraten is minder dan deze 35%. Het percentage vet in caloriearm kattenvoer is vaak ook aanzienlijk lager dan in gewone voeding doordat caloriearm kattenvoer veelal gedroogd vlees als ingrediënt heeft. Caloriearme voeding heeft dus minder vet, minder koolhydraten en juist meer bronnen van eiwitten.

Beste caloriearme kattenvoer

Verschillende merken hebben caloriearme kattenbrokken in het assortiment, er is dus voldoende keuze. Zelfs voor de meest kritische eter is er wel iets lekkers te vinden. Hieronder een aantal van de populairste varianten:


Royal Canin Satiety Weight Management kattenvoer
Royal Canin Satiety Weight Management kattenvoer
Hills Prescription Diet – weight reduction
Hills prescription diet weight reduction
Purina Pro Plan Veterinary Diets Feline OM – Obesity Management
Pro Plan Veterinary Diets Feline OM - Obesity Management
Prins Vitalcare dieet – weight reduction diabetic kattenvoer
Prins Vitalcare dieet weight reduction diabetic kattenvoer

Veelgekozen caloriearm dieetvoer voor kattenvoer

Zooplus
Zooplus biedt specialistische dieetvoeding van verschillende populaire merken.
→ Bekijk alle caloriearme kattenvoer bij Zooplus
Petsplace logo
Petsplace biedt een breed assortiment aan dieetvoeding, waaronder caloriearme “weight control” voeding, speciaal voor katten met overgewicht.
→ Bekijk alle caloriearme kattenbrokken bij Petsplace

Energiebehoefte van een kat

Een kat haalt energie uit zijn voeding, energie die nodig is om het lichaam te onderhouden en om activiteiten te kunnen doen. Bewegen, spelen, het kost energie. Zelfs wanneer een kat slaapt verbruikt het lichaam energie, om warm te blijven, maar ook om uberhaupt te leven. Een aantal zaken heeft impact op de hoeveelheid energie die een kat nodig heeft:

Lichamelijke inspanning

Een van de belangrijkste factoren in de keuze voor de juiste voeding is de mate van activiteit die het dier gedurende de dag vertoont. Een binnenkat die vooral lekker ligt te slapen heeft een heel andere energiebehoefte dan een actieve buitenkat. De mate van speelsheid draagt hier natuurlijk ook in grote mate aan bij. Een kat die erg actief is zal meer energie verbruiken en dus ook uit zijn voeding meer energie (calorieën) moeten kunnen halen dan een luie kat die weinig beweegt. De voeding kun je hier dus het best op afstemmen door te kiezen voor voeding die past bij het dier.

Afname energiebehoefte door ouder worden

Gedurende het leven doorloopt het lichaam van de kat verschillende fases. Het start als een kleine kitten die in korte tijd veel moet ontwikkelen en uitgroeien tot een volwassen kat. Een volwassen kat is actief en heeft een lichaam met relatief veel spieren te onderhouden. Een oudere kat wordt minder actief, zal daardoor een minder grote energiebehoefte hebben en dus ook minder calorieën verbranden. De voeding dient te worden afgestemd op deze levensfases om te voorkomen dat het dier te zwaar of juist ondervoed wordt.

Verschillen per kattenras

Per kattenras kan de energiebehoefte verschillen, al zullen de verschillen kleiner zijn dan bij bijvoorbeeld honden. Het ene kattenras heeft een andere lichaamsbouw met meer of minder spiermassa. Hier komt een andere energiebehoefte bij kijken.

Klimaat van de omgeving

Een eveneens belangrijke factor is de omgeving waarin het dier leeft en dan voornamelijk de omgevingstemperatuur. In een koude omgeving, bijvoorbeeld in de wintermaanden, zal een kat zijn lichaam op temperatuur moeten houden. Hier is energie voor nodig. Ook hele warme dagen kosten veel energie omdat het dier dan zijn lichaam juist wat koeler moet houden. De afname van activiteit gedurende die dagen kan echter de energiebehoefte ook weer beïnvloeden.

Kat laten afvallen met caloriearm kattenvoer

Een kat met overgewicht is vaak lastig weer op normaal gewicht te krijgen. Een crashdieet is voor katten namelijk niet mogelijk en brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Zo kan er bij te snel afvallen leververvetting optreden. Er hoopt zich dan vet op in de levercellen, iets wat op termijn voor een ontsteking van de lever kan zorgen en in ernstige gevallen levensbedreigend kan worden. De kans op het ontwikkelen van leververvetting is al aanwezig wanneer een kat 48 uur niet eet of meerdere dagen achter elkaar minder dan 50-75% van de gebruikelijke calorieën binnenkrijgt.

Het is daarom belangrijk dat een kat niet te snel afvalt. Houd een maximaal gewichtsafname van 1 tot 2% per week aan en bereken dit iedere week opnieuw. Na een week moet je dit percentage dus opnieuw weer berekenen over het dan actuele gewicht. Met deze manier van afvallen ben je er zeker van dat je kat al zijn benodigde energie en voedingsstoffen binnenkrijgt.