Kleurpatronen van de kattenvacht

Katten zijn geliefde huisdieren vanwege hun zachte vacht en schattige uitstraling. Maar wist je dat men verschillende kleurpatronen onderscheidt als het gaat om kattenvachten? Van effen tot gevlekt en van tweekleurig tot schildpad, de verscheidenheid aan patronen is groot en elk heeft zijn eigen unieke kenmerken. Hieronder worden de kleurpatronen uitgelegd:


Effen / Solid / Self / eenkleurig

Britse korthaar kattenras

Een effen vachtpatroon is een vacht die één kleur heeft zonder enige aftekeningen. Dit patroon kan variëren in kleur van wit tot zwart en alles daartussenin. Enkele populaire kattenrassen met een eenkleurige vacht zijn British Shorthair, Bombay, Pers, Siamees, Sphynx en de Scottish Fold.

Bi-colour / tweekleurig

Een bi-colour vachtpatroon is een vacht die bestaat uit twee kleuren. Het meest voorkomende patroon is wit in combinatie met een andere kleur, zoals zwart, rood of grijs. Kattenrassen met een tweekleurige vacht zijn onder anderen de Tuxedo Cat, Turkse Angora, Amerikaanse Korthaar, Brits Langhaar en Ragdoll.

Tri-colour / lapjeskat / driekleurig

Een tri-colour vachtpatroon, ook wel bekend als de lapjeskat, bestaat uit drie kleuren: zwart, rood en wit. Dit patroon is voornamelijk te zien bij vrouwelijke katten, omdat het patroon wordt veroorzaakt door genen op het X-chromosoom. Kattenrassen met dit kleurpatroon: Calico, Tortie, Japanse Bobtail, American Shorthair, Devon Rex.

Tabby of Cypers

Het tabby patroon is het meest voorkomende vachtpatroon bij katten. Het patroon heeft verschillende varianten, zoals gespikkeld, klassiek, makreel en gevlekt. Bij het gespikkelde patroon hebben de individuele haren een eigen kleurenband, waardoor er een erg gedetailleerd patroon ontstaat. Het klassieke patroon bestaat uit bredere strepen die rond een bepaald punt lijken te draaien. Het makreel patroon bevat voornamelijk verticale strepen die soms licht buigen. En bij het gevlekte patroon zijn er geen strepen of lijnen, maar juist vlekken of stippen te zien. Maine Coon, Bengaal, Abyssinian, Noorse Boskat, Sphynx en Siamees zijn kattenrassen waarbij dit patroon terug te vinden is.

Tortie of Schildpad

Een schildpad vachtpatroon is een mix van twee kleuren, meestal rood en zwart. Dit patroon is voornamelijk te zien bij vrouwelijke katten, omdat het gen dat dit patroon veroorzaakt zich bevindt op het X-chromosoom. Het resultaat is een mix van de twee kleuren die een gemengd effect geven, soms met enige neiging naar blauw en crème. Kattenrassen met dit kleurpatroon: Calico, Tortie, Turkse Van, Britse Korthaar, Scottish Fold.

Colourpoint

Het colourpoint patroon is een pointaftekening waarbij de vacht donkerder van kleur is bij de oren, de voeten, de staart en op het gezicht. Dit patroon wordt veroorzaakt door een specifiek gen dat ervoor zorgt dat de koelere delen van de kat donkerder van kleur worden. Dit patroon wordt vaak geassocieerd met de Siamese kat, maar ook andere kattenrassen als de Heilige Birmaan, Balinees, Tonkinees en Ragdoll kunnen dit kleurpatroon op de vacht hebben.