Munchkin

De Munchkin is een kortbenig dwergkattenras dat in de jaren 90 voor het eerst verscheen in de Verenigde Staten. Het is een kat met een kleine, ronde kop, grote oren en ogen en een korte staart. Munchkins zijn een intelligent, actief kattenras dat geschikt is voor families met kinderen.


HerkomstVerenigde Staten
FormaatKlein
RasfamilieDwergkat
VariatiesVachtkleur, vachtlengte
Schofthoogte (cm)15-25
Gewicht (kg)2-4
VachtkleurBruin, wit, zwart, grijs
VachtlengteKort, middellang
Levensverwachting12-15 jaar
KarakterkenmerkenIntelligent, actief, lief, speels
Latijnse benamingMunchkin

Uiterlijk

De Munchkin heeft een korte, krachtige en stevige lichaamsbouw. Het ras heeft een kleine, ronde kop met brede oren en ogen en een korte nek. Daarnaast zijn de meest opvallende uiterlijke kenmerken misschien wel de opvallend korte pootjes, met heupen die lager liggen dan de schoudersen een korte staart. Deze opvallend korte poten in verhouding tot de rest van het lichaam zijn kenmerkend voor dit kattenras. De vacht komt in verschillende kleuren en patronen.

Opvallend korte pootjes

Het meest opvallende kenmerk van dit kattenras zijn de korte pootjes. De dwerggroei dit dit uiterlijk veroorzaakt bij dit kattenras is een misvorming ontstaan door problemen met botten en wervelkolom.

Vacht

De Munchkin heeft een korte tot middellange, gladde vacht die gemakkelijk te verzorgen is. Het heeft geen onderwol en een zacht, glanzend uiterlijk. De meest voorkomende kleuren zijn bruin, wit, zwart en grijs.

Herkomst / Geschiedenis

Hoewel er in de jaren 30 van de 20e eeuw al katten met korte pootjes in Engeland waren, is de Munchkin zoals we deze tegenwoordig kennen afkomstig uit de Verenigde Staten. Hier is het ras voor het eerst voorgesteld aan het publiek in de begin jaren 90. Het was een spontane mutatie, die de korte benen veroorzaakte. Het ras werd in 1995 officieel erkend door het International Cat Association (TICA).

Karakter

Intelligent, actief met een lief en speels karakter, dit omschrijft de Munchkin het best. Het zijn leuke gezelschapsdieren en ze kunnen goed met andere huisdieren en kinderen samenleven. Deze katten hebben een rustige, vriendelijke aard, waardoor ze gemakkelijk te trainen zijn.

Verzorging

Munchkins hebben weinig verzorging nodig. De korte vacht is gemakkelijk te borstelen met een zachte borstel om de vacht glanzend en zacht te houden. Ook de oren en ogen behoeven geen speciale aandacht.

Voeding

De Munchkin heeft voeding nodig die is samengesteld met de juiste voedingsstoffen en vitamines. Je moet goed voedsel kiezen met een hoog gehalte aan eiwitten en vet. Ze zijn gevoelig voor obesitas, dus je moet proberen hun voedselinname te beperken en ze regelmatig te laten bewegen.

Gezondheid

Over het algemeen is de Munchkin een gezond ras, maar ze hebben wel aanleg voor een aantal erfelijke aandoeningen en ziektes. Ze kunnen vaker dan gemiddeld last hebben van hypertensie, nierproblemen en oogproblemen. Het belangrijkst onderscheidende kenmerk van dit kattenras, de kenmerkende korte poten, zijn gevolg van een misvorming ontstaan door problemen met botten en wervelkolom. Zeker bij hondenrassen met vergelijkbare afwijkingen komt artritis nog wel eens voor. Voor dit kattenras is dit daarom ook een aandachtspunt. Met oog op dierenwelzijn zijn dierenorganisaties en kattenverenigingen dan ook niet zo’n groot fan van dit kattenras.

Munchkin als Huisdier

Munchkins kunnen leuke huisdieren zijn voor families met kinderen, al staan ze niet direct bekend als “goed met kinderen”. Ze zijn lief, speels, intelligent en makkelijk te trainen. Ze zijn geschikt als binnen-, maar ook zeker als buitenkat. en hebben weinig verzorging nodig en zijn loyaal en trouw.