Burmees

Kun jij wel een knuffel gebruiken? Dan is de burmees dé kat voor jou! Deze oorspronkelijk uit het Verre Oosten afkomstige kat is een echt gezelligheidsdier; hij is niet van je schoot af te slaan. Behalve aanhankelijk is de burmees intelligent en wil hij met iedereen vrienden zijn. Deze kat heeft vrij veel aandacht nodig, dus als je vaak van huis bent, kun je misschien beter voor een ander ras kiezen – of nog een maatje voor hem in huis halen, dat vindt hij ook gezellig!

Raseigenschappen

  • Herkomst: verre oosten
  • Karakter: speels, energiek, aanhankelijk
  • Kleur: donkerbruin, sable, blauw
  • Levensverwachting: 16-18 jaar
  • Gewicht: 4-6 kg

Uiterlijk

Waar voorheen vrijwel alleen donkerbruine en able (onderkant van een haar roodachtig en de haarpunt zwarter) kleurige burmezen bestonden zijn ze tegenwoordig een stuk kleurrijker. Zo komt tegenwoordig de ‘blauwe’ (grijzige) vachtvariant ook steeds vaker voor. De vacht is satijnachtig, glanzend en heeft geen speciale verzorging nodig. Ze zijn klein tot middelgroot en wegen meestal rond de 4-6 kg.

Amerikaanse vs Europese burmezen

Er zijn twee varianten te onderscheiden: Amerikaanse en Europese burmezen. De katten die in Amerika worden gefokt, zijn compacter en kortsnuitiger dan hun Europese vrienden. Amerikaanse burmezen zijn er alleen in de ‘klassieke’ kleuren bruin, chocolade, blauw en lilac, terwijl in Europa ook de kleuren rood, crème, cinnamon (licht kaneelkleurig), fawn (zandkleurig met een roze gloed) en tortie (‘schildpad’) voorkomen. Maar welke kleur je ook kiest, de burmees heeft een prachtig glanzende vacht.

Levensverwachting

Birmezen leven langer dan veel andere rassen en worden vaak 16 tot 18 jaar.

Karakter

De burmees staat ​​bekend als zeer intelligent, zeer vriendelijk voor mensen en dat het dier dol is op gezelschap. Het is een kattenras dat echt gericht is op mensen en een sterke band met zijn baasjes opbouwt. Ze zijn dan ook een stuk afhankelijker dan andere kattenrassen, je zult ze veel aandacht moeten geven. Burmezen kunnen niet voor langere tijd alleen worden gelaten. Dit kattenras gaat goed samen met andere dieren en kinderen.
De burmees is altijd in voor een spelletje; zelfs op hoge leeftijd blijft hij speels en ondeugend en soms lijkt het daardoor of je na vele jaren nog steeds een kitten in huis hebt. Veel burmezen kunnen bovendien apporteren; de burmees wordt dus niet voor niets ‘de hond onder de katten’ genoemd.