Drinkfontein voor je kat, de 3 beste van 2023!

drinkfontein kat

Bewegend water heeft een grote aantrekkingskracht op katten. Niet alleen omdat het geluid en de beweging interessant zijn, maar ook omdat ze het liefst stromend water drinken. Katten-eigenaren zullen het dan ook wel herkennen: je doet de kraan open en je kat springt op het aanrecht en verdwijnt met zijn kop in de wasbak om water uit de kraan te drinken.

De meeste mensen zetten echter als drinkwater een bakje water neer voor het dier. Stilstaand water, waar haren in vallen en zo na korte tijd vervuild raakt. Natuurlijk kun je dit bakje vaak verschonen, maar een waterfonteintje biedt misschien een leuk alternatief. In dit artikel aandacht voor drinkfonteintjes voor katten!


Waterfontein?

Waterfonteinen voor katten zijn eigenlijk niets anders dan extra luxe waterbakken die het dier stimuleren meer te drinken. Het water is constant in beweging door middel van een zacht stromend fonteintje. De bodem is vaak breed en ondiep van vorm waardoor katten gemakkelijk bij het water kunnen komen. Daarnaast kunnen deze drinkbakken extra functies hebben zoals een borrelend oppervlak om het water extra de aandacht te laten trekken van katten. Sommige drinkfonteinen zijn uitgerust met filters om het water schoon en vrij van bacteriën te houden zodat het water extra lang vers blijft.

Voordelen van een drinkfontein

Een waterfonteintje biedt een aantal voordelen voor je kat. Doordat het water in beweging is en geluid maakt zal het dier extra geïnteresseerd zijn. Hierdoor drinkt hij meer water. Zeker op de warme dagen is een drinkfontein dus een goed idee voor je kat!

Daarnaast bevatten veel van deze apparaten waterfilters. Het water wordt rondgepompt langs filters die het water filteren. Vervuiling wordt er op deze manier uitgefilterd en het water blijft lekker vers. Dit is een groot voordeel wanneer je wat langer van huis bent.

  • Interessant: bewegend water wekt interesse van je kat, waardoor je kat er meer aandacht voor heeft en meer drinkt
  • Hygiene: waterfilters in de drinkfontein filteren het water; specifieke filters verwijderen zelfs bacteriën
  • Makkelijk: het reservoir kan vaak enkele liters water bevatten, waardoor je minder vaak hoeft te verversen (zeker bij meerdere katten)
kat drinkt stromend water

Altijd toegang tot onbeperkt vers water

Het is belangrijk dat een kat altijd toegang heeft tot water en zo onbeperkt naar wens kan drinken. Wanneer de temperaturen buiten flink oplopen zul je merken dat het dier ook meer gaat drinken. Een klein waterbakje zul je dus met regelmaat moeten bijvullen. Een drinkfonteintje heeft als voordeel dat ze vaak een grote capaciteit hebben, soms tot wel 3 liter! Aangezien een gemiddelde kat per dag zo’n 40-80 milliliter water per kilo lichaamsgewicht drinkt, kan een kat van zo’n 5 kilo dus wel een paar dagen vooruit met een vol reservoir! Desalniettemin is het wel raadzaam het water dagelijks te verversen en de filters goed schoon te houden en tijdig te vervangen.

De drinkfonteinen werken op stroom voor het rondpompen van het water, houdt er dus rekening mee dat het apparaat in de buurt van een stopcontact geplaatst dient te worden.

Belangrijk is nog wel altijd regelmatig te controleren of er nog voldoende water beschikbaar is voor je kat. Daarnaast is het, zelfs met filters, raadzaam het water dagelijks te verversen om het zo schoon mogelijk te houden.

Beste drinkfonteinen voor katten

Tegenwoordig zijn er vele soorten en maten drinkfonteinen voor je kat beschikbaar. De een ziet er extra leuk uit, de ander is bijzonder praktisch en natuurlijk mogen de moderne exemplaren met “smart” functionaliteiten niet ontbreken. Onderstaand een drietal drinkfonteinen die momenteel in deze categorieën eruit springen:


Catit Senses 2.0 Flower – Bijzonder design

cat it drinkfontein

Op zoek naar en fonteintje dat naast functioneel er ook nog eens leuk uit ziet? Dan is de Catit Senses Flower iets voor jou! Deze waterfontein is voorzien van leuke kleuren en heeft de vorm van een bloempot met een bloem erin. Misstaat zeker niet in je interieur!

Bekijk


cat it drinkfontein

Catit Senses 2.0 Flower design waterfontein voor katten


Petoneer waterfontein met app – modern, met app!

Petoneer smart waterfontein met app

Het hele huis wordt “smart”, zelfs de drinkfontein van je kat ontkomt er niet aan! Deze drinkbak is leverbaar met en zonder app die informatie geeft over waterpeil en kwaliteit van de filters. Daarnaast wordt het water gefilterd door middel van UV licht!


Petoneer smart waterfontein met app

Pettadore Hydrate Ultra waterfontein met app en UV sterilisatie


Petsafe Drinkwell Platinum 5L – Praktisch, extra grote capaciteit

extra grote waterfontein voor katten

De Drinkwell waterfontein van Petsafe heeft een extra grote watercapaciteit van maar liefst 5 liter. Hiermee kan je kat langere tijd genieten van vers en schoon drinkwater. De pomp is geluidsarm en het filter zorgt voor lekkerder drinkwater.


extra grote waterfontein voor katten

Petsafe Drinkwell Platinum 5L


Meer varianten

Staat jouw ideale katten waterfontein er niet tussen? Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat er tegenwoordig verkrijgbaar is. Bekijk zeker eens het totale aanbod van bijvoorbeeld bol.com:

Bekijk


- update: januari 2023