Reuma bij honden

Reuma is een vorm van ontsteking van de gewrichten die kan leiden tot pijn, stijfheid en beperkte mobiliteit bij honden. Het kan voorkomen in honden van alle leeftijden, maar het komt vaker voor bij oudere honden.

Ontstaan

Er zijn verschillende factoren die kunnen leiden tot het ontstaan van reuma bij honden. Meestal wordt het veroorzaakt door een auto-immuunziekte, wat betekent dat het immuunsysteem van de hond het eigen weefsel van de hond aanvalt. Dit kan leiden tot ontstekingen in de gewrichten en het zenuwstelsel. Soms kan reuma ook het gevolg zijn van infecties, hormonale problemen of giftige stoffen. De meestvoorkomende oorzaken:

 1. Natuurlijke slijtage van het gewricht: Reuma kan ontstaan als gevolg van natuurlijke slijtage van het gewricht, vooral bij oudere honden.
 2. Aangeboren afwijkingen: Sommige honden kunnen aangeboren afwijkingen hebben in hun gewrichten, zoals heupdysplasie, wat kan leiden tot reuma.
 3. Verwondingen: Verwondingen aan het gewricht, zoals breuken of dislocaties, kunnen leiden tot reuma.
 4. Overgewicht: Honden die te zwaar zijn, kunnen een verhoogd risico hebben op reuma omdat hun gewrichten meer belasting krijgen.
 5. Erfelijkheid: Sommige rassen zijn genetisch vatbaarder voor reuma dan andere.
 6. Infecties: Bacteriële of virale infecties kunnen ontstekingen in het gewricht veroorzaken en leiden tot reuma.

Symptomen

Symptomen van reuma bij honden kunnen onder andere zijn:

 • Stijfheid of moeite met bewegen na rust of na lange perioden van inactiviteit
 • Pijn of ongemak bij het tillen van achterpoten of springen
 • Verminderde activiteit of interesse in fysieke activiteiten
 • Zwakte of ongelijkmatigheid in achterpoten
 • Verminderde spiermassa in achterpoten

Diagnose

Reuma bij honden kan worden gediagnosticeerd door een dierenarts, die fysieke onderzoeken, laboratoriumtesten en röntgenfoto’s zal gebruiken om te bepalen of een hond reuma heeft en welke behandeling het beste is.

Fysiek onderzoek

Tijdens het fysieke onderzoek kan de dierenarts zoeken naar tekenen van pijn, stijfheid, zwakte of verminderde beweeglijkheid in de gewrichten van de hond.

Laboratoriumtesten

Laboratoriumtesten kunnen worden gebruikt om te bepalen of er ontstekingen in het lichaam aanwezig zijn, die een indicatie kunnen zijn van reuma.

Röntgenfoto’s

Röntgenfoto’s kunnen worden gebruikt om te bepalen of er afwijkingen of veranderingen in de gewrichten aanwezig zijn die kunnen wijzen op reuma.

Als reuma wordt gediagnosticeerd, zal de dierenarts een behandelplan opstellen dat kan bestaan uit medicatie, fysiotherapie, dieetaanpassingen en andere behandelmethoden om de pijn en ontstekingen te verminderen en de kwaliteit van leven van de hond te verbeteren.

Behandeling

De behandeling van reuma bij honden hangt af van de ernst van de aandoening en de specifieke oorzaak. Sommige honden kunnen baat hebben bij medicijnen, zoals ontstekingsremmende medicijnen of pijnstillers, terwijl andere honden misschien behandelingen zoals fysiotherapie, lasertherapie of acupunctuur nodig hebben. In sommige gevallen kan chirurgie nodig zijn om gewrichten te vervangen of te repareren. Laat de dierenarts een behandelplan opstellen om de beste behandeling voor je hond te bepalen.

Voorkomen

Gezonde voeding, een gezond lichaamsgewicht behouden en voorkomen dat de hond teveel belasting op zijn gewrichten krijgt tijdens hun groeifase kunnen de kans op reuma op latere leeftijd terugbrengen. Zorg dus voor een gezonde levensstijl en voorkom overbelasting van de gewrichten op jonge leeftijd.